Stošić je zločin detaljno opisao

Iz Apelacionog suda tvrde da su kolege iz Višeg izvele pogrešne zaključke u vezi sa činjenicama tog krivičnog djela

77 pregleda0 komentar(a)
rade stosic, Foto: Arhiva "Vijesti"
22.04.2014. 16:35h

Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom su Rade D. Stošić i Gondi T. Kristijan, oslobođeni optužbe da su iz koristoljublja 2005. ubili Klausa Dojčlendera.

Oslobađajuću presudu u Višem sudu u Podgorici izreklo je krivično vijeće kojim je predsjedavao sudija Predrag Tabaš.

Iz Apelacionog suda tvrde da su kolege iz Višeg izvele pogrešne zaključke u vezi sa činjenicama tog krivičnog djela i traže da se novi glavni pretres održi pred vijećem u potpuno izmijenjenom sastavu, jer je “prethodno vijeće dalo veći značaj određenim činjenicama nego što one po realnom stanju stvari imaju”.

Prema optužnici, Stošić i Gondi su ubili Dojčlendera 7. februara 2005. u Reževićima kod Budve. Oni su, kako piše, njemačkog državljanina ubili po dogovoru, sa umišljajem iz koristoljublja, u namjeri pribavljanja imovinske koristi.

Gondi je to, navodi se, uradio zbog 17.000 eura, a Stošić radi prisvajanja stana Dojčlendera, od 105 kvadrata u naselju Drobnići, koji je bio uknjižen na ime Stošića.

“Da je optuženi Stošić govorio nešto što se nije desilo u spoljnjem svijetu, on ne bi mogao saopštiti detalje i činjenice, u vezi povreda koje su se nalazile na tijelu Dojčlendera. Tako je Stošić opisao da je Dojčlenderu odsječena glava, obije ruke kao i obije noge, a opisao je i tačno mjesta gdje su ovi djelovi tijela odvojeni od trupa. Sve je ovo detaljno potvrđeno nalazom i mišljenjem vještaka medicinske struke. Dakle, odbrana optuženog Stošića potvrđena je u ovom dijelu u svim detaljima”, navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Iz Apelacionog suda tvrde da utvrđeno činjenično stanje ne odgovara stvarnosti.

"Imajući u vidu ovakve nalaze vještaka, a dovedenu u vezu sa odbranom optuženog Stošića, nalazimo da je zaključak Višeg suda ozbiljno doveden u sumnju”
“Sudski vještak iz Dubrovnika je naveo da nije moguće izjasniti se o uzroku smrti, ali da čitav nalaz snažno ukazuje na nasilnu smrt. Vještak medicinske struke dr Čukić kada se izjašnjavala o vrsti i težini povreda i o mehanizmu nanošenja tih povreda oštećenom navodi da uzrok smrti nije moguće ustanoviti jer nedostaju djelovi tijela glava i ekstremiteti, a prisutni i pregledani dio tijela je truležno izmijenjen što onemogućava zaključak u vezi sa krvnošću organa, ali se ne može isključiti bilo kakvo porijeklo nasilne smrti. Po mišljenju ovog vještaka sve snažno podsjeća na nasilnu smrt koja je mogla nastupiti od udarca metalnom šipkom po glavi, a što je moglo dovesti do nagnječenja mozga sa prelomomom lobanje ili bez preloma. Vještak je dalje naveo kako izgled dijela tijela pronađenog leša umnogome ukazuje da se radilo o nasilnoj smrti te da je velika vjerovatnoća da se odsijecanje glave i ekstremiteta ne dešava kod prirodnih smrti, jer se to često dešava u nekim slučajevima nasilne smrti kada se želi prikriti krivično djelo kao i sami leš. Stoji činjenica da vještak nije isključio i mogućnost nastanka prirodne smrti moždani udar i slično ali je vještak naglasio da okolnosti i izgled leša upućuju na nasilnu smrt. Radi se o iskusnom vještaku sa dugogodišnjom praksom koji je izjavio da u toj svojoj dugogodišnjoj praksi nije imao nijedan slučaj raskomodavanja leša i njegovog sakrivanja u slučaju prirodne smrti. Imajući u vidu ovakve nalaze vještaka, a dovedenu u vezu sa odbranom optuženog Stošića, nalazimo da je zaključak Višeg suda ozbiljno doveden u sumnju”, stoji u rješenju Apelacionog suda.

Kristijana zatekao iznad leša Dojčlendera i lokve krvi

Iz Apelacionog suda podsjećaju da je Stošić pred istražnim sudijom jasno naveo da se sa Gondi Kristijanom dogovorio da dođe u stan u kome je živio sa Dojčlederom, te da iskoristi njegov izlazak iz stana, pozvoni na vrata stana, što je ovaj i učinio.

"Kada mu je otvorio vrata i kada su zajedno ušli u stan, Gondi ga je ubio. Kada je Stošić ušao u stan, vidio je Dojčlendera koji je ležao na leđima dok je ispod njega bila lokva krvi i Gondi koji je stajao odmah pored tijela... Imajući u vidu ovakvu odbranu optuženog i iznijete nalaze i mišljenja vještaka, po nalaženju Apelacionog suda zaključak Višeg suda, a koji ide u pravcu tvrdnje da nije dokazano da se u konkretnom slučaju kod Dojčlendera radi o nasilnoj smrti, ozbiljno je doveden u sumnju".