Dakićevci pokrenuli inicijativu: Đukanovića uputiti na društveno koristan rad

"Vlada odgovara na pitanja kada to od nje niko zvanično ne traži, kao što je slučaj sa Krimom"

0 komentar(a)
Dakićevci, Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
16.04.2014. 12:23h

Bivši radnici "Radoja Dakića" pokrenuli su danas inicijativu da se premijer Milo Đukanović, uputi na društveno koristan rad zbog, kako su kazali, kršenja Ustava, uništenja privrede, guranja države u krizu javnog duga, obmanjivanja parlamenta i nepoštovanja suda.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević, rekao je da su bivši radnici, na protestu ispred zgrade Vlade, pokrenuli inicijativu i zbog produženog krivičnog djela poreske utaje preduzeća „Radoje Dakić“, čiji je većinski vlasnik država.

„Zbog neadekvatne reakcije izvršne vlasti prema radnicima, problem je nadrastao Vladu, tako da se njime bavi sud, parlament i Međunarodni sud za ljudska prava, kao pravnim i moralnim pitanjem“, kazao je Vukčević agenciji Mina-business.

On je dodao da predstavnici Vlade stalno pričaju o EU, NATO-u i vladavini prava, a rade po starom, što je loš signal za međunarodnu zajednicu.

"Svjedoci smo da imamo sve manje prava i pravde i da Vlada odgovara na pitanja kada to od nje niko zvanično ne traži, kao što je slučaj sa Krimom, dok nama već šest godina ne odgovara na dopise, iako joj je to ustavna obaveza. Na taj način Vlada demonstrira prezir prema radnicima i građanima“, poručio je Vukčević.

On tvrdi da je bivšim radnicima „Radoja Dakića“ onemogućena verbalna i socijalna komunikacija, zbog ignorantskog odnosa Đukanovića.

„Premijer nije govorio istinu pred parlamentom, čime je poslanike i crnogorsku javnost navodio na pogrešnu stranu. Naši mirni protesti su borba protiv unutrašnjeg neprijatelja – naroda i države, jer se radi o javnom dugu, koji zbog kašnjenja raste 200 hiljada EUR mjesečno“, saopštio je Vukčević.

On je dodao da se na spisku povjerilaca postuhmno nalazi 300 kolega, koji su evidentirani kao "mrtve duše".

Bivši radnici „Radoja Dakića“ od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona EUR.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona EUR koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra 2011. godine odustale od kupovine zemljišta "Dakića", površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal Company i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona EUR.