Deklaracije na proizvodima ipak i na Brajevom pismu

Iz Saveza slijepih navode da taj i slični propisi izjednačavaju mogućnosti svih svojih građana i građanki

76 pregleda1 komentar(a)
slijepac, Brajevo pismo, Foto: Shutterstock.com
14.04.2014. 13:53h

Crna Gora će biti prva zemlja u regionu u kojoj će naziv artikla i sadržaj deklaracije proizvoda biti označen i na znakovnom jeziku za slabovide, odnosno na Brajevom pismu, saopšteno je iz Saveza slijepih Crne Gore i Liberalne partije.

Liberana partija nedavno je svojim idejama na muke stavila sve crnogorske trgovce koji pojma nemaju kako da prilagode prodaju novom Zakonu o zaštiti potrošača koji od njih traži da svaki proizvod deklarišu, osim na crnogorskom, i na jeziku koji koriste slabovide osobe.

Amandman poslanika Andrije Popovića postao je sastavni dio zakona koji će početi da se primjenjuje krajem jula.

LP stavila trgovce na muke: Brajevo pismo na artiklu ili kazna >>>

Iz Saveza slijepih navode da taj i slični propisi izjednačavaju mogućnosti svih svojih građana i građanki, podižu stepen samostalnosti i grade osjećaj istinskog dostojanstva.

"Sem njih, Konvencija o zaštiti prava osoba s invaliditetom, propisuje u članu 21 da informacije namijenjene javnosti, među kojima su takođe i informacije o proizvodima, moraju biti pristupačne svima, među kojima su i osobe oštećenog vida. Svi resursi Saveza slijepih (kao i Centra za asistivne tehnologije iz Nikšića), biće na usluzi i raspolaganju, kako bi se kroz označavanje osnovnih prehrambenih artikala i higijenskih sredstava, kupcima oštećenog vida olakšao život i svakodnevno funkcionisanje", navodi se u saopštenju Saveza slijepih.