Ako opština uzme zemlju, objaviće imena funkcionera kojima je obećan stan

Razlog svađe leži u dilemi ko će se domoći atraktivne imovine nadomak luksuznog stambeno-poslovnog objekta Atlas grupe

8 komentar(a)
14.04.2014. 19:54h

Odluka Opštine da poslije pune decenije ponovo u vlasništvo vrati atraktivnu parcelu od 1.149 kvadrata preko puta hotela „Maestral“ u srcu Pržna, bukvalno je podijelila vladajući DPS i trese vlast u gradu. Ova odluka dovela je i do rascjepa u Mjesnoj zajednici „Sveti Stefan“, koja je do sada gazdovala zemljištem.

I dok su odbornici DPS-a iz Paštrovića, već na konsultacijama unutar partije, jasno stavili do znanja da se odluka mora skinuti sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja zakazanog za 17. april, pravi razlog svađe kako među mještanima, tako i među političkom elitom Budve leži u dilemi ko će se domoći atraktivne imovine, nakon što na toj i susjednoj parceli Atlas grupa biznismena Duška Kneževića izgradi luksuzni poslovno-stambeni kompleks.

Potpuno diskretno provučena odluka u dnevni red skupštinskog zasjedanja, kojom se traži stavljanje van snage one od kraja oktobra 2004, kada je MZ „Sveti Stefan“ ustupnjeno zemljište od 1.145 kvadrata zarad izgradnje kulturno-društvenog i turističkog centra, i vraćanje Opštini u ponovno vlasništvo, dovela je do usijanja atmosferu u mirnom Pržnu.

Atlas grupa, odnosno podgorički Atlas mont, vlasnik je poslovnog objekata od nekih 600 kvadrata, izgrađenog na parceli od 2.256 kvadrata, koji se nalazi u komišiluku zemljišta čiji je titular i dalje Mjesna zajednica. Interesantno je to da se kao vlasnik zemlje Atlas grupe i dalje u katastru vodi SIZ za komunalne djelatnosti Opštine Budva. U tom poslovnom centru, koji je potpuno oronuo, nalazila se pošta, apoteka i kancelarije mjesne zajednice.

Međutim, Atlas grupa, koja namjerava da gradi poslovno-stambeni objekat, projekat ne može realizovati bez zemljišta mjesne zajednice, jer te dvije parcele formiraju zajedničku urbanističku parcelu 45, kako stoji u Detaljnom urbanističkom planu „Pržno-Podličak“.

A da je obrađivač plana dvije parcele vidio kao jednu, navodi se i u DUP- u, gdje je na ukupnoj urbanističkoj parceli, predviđena gradnja dvije podzemne garaže, suterena, prizemlja i dvije nadzemne etaže, ukupno 7.500 kvadrata bruto građevinske površine.

Da je svako bacio oko na tu lokaciju, potvrđuje i to da je prvo došlo do oštrog razmimoilaženja unutar Mjesne zajednice „Sveti Stefan“. Prije dva mjeseca došlo je do sukoba, pa su mještani Pržna, Kamenova i Podlička, njih 50, na zajedničkom sastanku tražili otcjepljenje, zahtijevajući formiranje nove MZ, Miločer, kojoj bi, po njihovom mišljenju, trebalo da pripadne atraktivna lokacija.

Iz MZ „Sveti Stefan“, koja je dobila novo rukovostvo iz samoga mjesta, kako je „Vijestima“ rečeno u toj MZ, osim što će tražiti povlačenje opštinske odluke, takođe su mišljenja da i njima pripada sporna lokacija.

Trenutno aktivno nekoliko gradilišta: Pržno, Foto: Vuk Lajović

„Ukoliko Opština istraje u namjeri da zemljište koje pripada MZ uzme u svoje vlasništvo, mi ćemo javno objaviti kome je sve od funkcionera rečeno da će dobiti stanove u tom stambeno-poslovnom centru. A svakom sportskom klubu, od vaterpolista do fudbalera, Opština je dodijelila zemlju. Zbog čega MZ „Sveti Stefan“ ne bi mogla imati tu parcelu“, zapitali su se predstavici MZ, navodeći da će se uoči zasjedanja SO javno obratiti saopštenjem.

Kako se navodi u opštinskoj odluci, nakon izgradnje objekata na parceli, mjesnoj zajednici pripao bi dio izgrađenog prostora.

Betonirano ribarsko naselje

Nekada mirno ribarsko mjesto Pržno, sada je jedan od najočiglednijih primjera nekontrolisane gradnje, potpuno betonirano, izgubilo je identitet primorskog mjesta.

Višespratnice, uglavnom sa stanovima za tržište, oblijepljene reklamama za prodaju apartmana, niču na samim strminama ispod Jadranske magistrale, kao i tik uz obalu.

Trenutno je u Pržnu aktivno nekoliko gradilišta, a u samom srcu mjesta ostala je i ona atraktivna lokalcija, na kojoj zakupac Svetog Stefana, grčka “Restis grupa” planira da, nakon što joj Vlada da zeleno svjetlo, gradnju 11-spratnih zgrada sa apartmanima za tržište.

Planskim dokumentom DUP “Pržno–Podličak” predviđena je izgradnja 187.832 kvadrata stanova i poslovnih prostora u preko 200 novih objekata, uz bezbroj rekonstrukcija i nadogradnji postojećih.

Galerija

Pržno FOTO: Vuk Lajović