Vatrogasci neće na zakazani protest

“Dakle, kao članica USSCG, SSVCG će poštovati zajedničku strategiju i jedinstven nastup koji je dogovorila naša sindikalna centrala sa kolegama iz SSCG, jer mislimo da je to pravi put do ostvarenja našeg zajedničkog cilja”, poručio je Milikić

66 pregleda0 komentar(a)
vatrogasci, Foto: Ivan Petrušić
20.08.2018. 11:43h

Predstavnici Strukovnog sindikata vatrogasaca Crne Gore (SSVCG) najavili su da neće učestvovati na protestu kojeg 21. avgusta organizuje Sindikalna organizacija Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), povodom izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Iz SSVCG su objasnili da neće učestvovati na protestu jer je organizovan izvan zajedničke kampanje koju povodom izmjena Zakona o PIO vode dvije sindikalne centrale — Unija slobodnih sindikata i Savez sindikata Crne Gore.

“Dvije nacionalne sindikalne centrale pokrenule su zajedničku kampanju ‘Za dostojanstveno treće doba’ u okviru koje su se protokolom obavezale da će u postupku usvajanja izmjena i dopuna Zakona PIO, imati jedinstvenu strategiju djelovanja, kako prema institucijama sistema, tako i prema crnogorskoj javnosti. Kako je već najavljeno, u okviru te kampanje će početkom septembra, dok traje javna rasprava o predloženim izmjenama, biti održane tribine u svim većim opštinama na kojima će sindikati predstaviti svoje predloge za izmjene Zakona i obrazložiti argumente na kojima oni počivaju”, navodi se u saopštenju kojeg je potpisao predsjednik SSVCG Predrag Milikić.

Podsjeća da su u okviru kampanje sindikati najavaili organizovanje protesta, generalnog štrajka ili prikupljanje potpisa građana za podnošenje predloga za referendumsko izjašnjenje u vezi sa ovoim pitanjem, a za koji model ili modele sindikalne akcije će se opredijeliti, zavisiće od spremnosti Vlade da uvaži predloge sindikata i obavljenih konsultacija sa sindikalnim članstvom.

“Dakle, kao članica USSCG, SSVCG će poštovati zajedničku strategiju i jedinstven nastup koji je dogovorila naša sindikalna centrala sa kolegama iz SSCG, jer mislimo da je to pravi put do ostvarenja našeg zajedničkog cilja”, poručio je Milikić.

Nedavno su i iz Sindikata Uprave policije (UP) saopštili da ne podržavaju najavljene proteste, jer bi se, kako su kazali, time ugrozili dosadašnji pregovori i mogućnost da se sva bitna pitanja zaposlenih rješavaju dijalogom. Iz sindikalnih centrala upozorili su da najavljene izmjena Zakona o PIO drastično pooštravaju uslove penzionisanja. B. Ma.

Prve tribine na Žabljaku i u Pljevljima

Iz USS i SSCG juče su najavili da će tribine povodom izmjena Zakona o PIO, organizovati odmah nakon avgustovskih odmora. Prve tribine zakazane su za 3. avgust na Žabljaku i u Pljevljima, a nakon toga će biti u Rožajama, Beranama, Herceg Novom, Bijelom Polju, Kolašinu, Budvi, Baru, Podgorici i Nikšiću.