Budva od 2012. plaća 75 miliona eura obaveza, pola budžeta išlo na vraćanje duga

U godinama prije hapšenja, Rađenović je isplatio prvo 22, a onda još 17 miliona. Sa skoro tri miliona isplaćene su zaostale zarade...

8 komentar(a)
09.04.2014. 14:18h

Dugoočekivani izvještaj nezavisnog revizora završnog računa Opštine Budva za 2012. pokazao je stvarnu sliku finansijske krize u kojoj se nalazila, nekada najbogatija crnogorska opština.

Na vidjelo je isplivao podatak da je 2011. upravo u vrijeme kada je vlast u gradu preuzeo nedavno uhapšeni gradonačelnik Lazar Rađenović, dug iznosio nevjerovatnih 75 miliona eura, dva puta više nego što je bila teška gradska kasa.

Ovakav podatak nikada javno nije bio publikovan, jer se uvijek baratalo sa mnogo manjim ciframa, od 60-tak miliona eura minusa, nastalog usljed duga za brojne nerealne kapitalne investcije koje su realizovane od 2005. godine.

Prema izvještaju završnog računa revizorske kuće "Deloitte", tokom 2012. Budva je uspjela da smanji dug za 22 miliona eura, tako da je 31. decembra 2012. metropola turizma imala neizmirene obaveze od čak 53.2 miliona.

A statistika vraćanja milionskih dugova je više nego interesantna, jer je posljednje tri godine, više od polovine cjelokupnog budžeta “išlo” upravo na otplatu obaveza, zbog čega su sa druge strane trpjele investicije.

Lazar Rađenović

Tako je tokom 2011. od ostvarenog budžeta skoro 70 odsto izdvojeno na ime otplate po starom dugu. Na otplatu obaveza 2012. je usmjereno oko 22 miliona, ili 55 odsto budžeta, dok je minule, 2013. na otplatu duga otišlo 17 miliona, takođe polovina budžeta.

“Izvještaj o neizmirenim obavezama ne sadrži obaveze po osnovu kamata po uzetim kreditima koje je prema dobijenim potvrdama salda od banaka sa stanjem na dan 31. decembar iznose 485.204 eura”, navodi revizor.

Revizor je zamjerio što Opština Budva nije izvršila redovni godišnji popis pokretnih i nepokretnih stvari na dan 31. decembar 2012.
Upravo u 2012. nakon punih 1.043 dana blokade, poslije vraćanja milionskog duga, Opština je napokon izašla iz blokade, kada je i započela isplata zaostalih zarada i normalizovanje situacije na tom polju, najvažnijem za zaposlene.

Radnicima se u jednom trenutku dugovalo čak i sedam plata.

Kako se navodi u revizorskom izvještaju, tokom 2012. Opština je isplatila neto zarade u iznosu od 2.95 miliona eura.

Osim duga, Opština se za vrijeme Rađenovića suočila možda i sa još većom prijetnjom, a to su milionski sporovi, koji se vode protiv lokalne uprave.

“Na dan 31. decembar 2012. protiv Opštine se vodi 231 spor od strane građana i preduzeća, od čega za 200 sudskih sporova vrijednost tužbenih zahtjeva iznosi 61.8 miliona eura bez efekta zateznih kamata. Za ostali 31 spor nije naveden iznos za koji je Opština tužena. Konačne ishode navedenih sprova nije moguće sa izvjesnošću predvidjeti, te nisu se mogli utvrditi efekti ishoda na budžetske rashode narednih godina”, ističe revizor.

Revizor je zamjerio što Opština Budva nije izvršila redovni godišnji popis pokretnih i nepokretnih stvari na dan 31. decembar 2012.

Plate već kasne, pitanje je šta će biti sa investicijama

Hapšenje Rađenovića dovelo je u pitanje realizaciju brojnih projekata, a grad se već suočava sa finanijskim problemima.

Od pritvaranja prvog čovjeka grada, Opština je uspjela da izmiri svega jednu zaradu i to samo za zaposlene u opštinskoj administraciji koji čekaju na martovsku platu, ostalim budžetskim potrošačima, duguje se i februarska, dok RTV Budva i januarska zarada.

I projekti koji su započeti u vrijeme mandata Rađenovića, upravo zavise od stabilne finanijske situacije, te bi svaka nova blokada računa, mogla izazvati njihovo prologiranje.

A projekte koje je u fazi realizacije ili njihovog završetka ostavio Rađenović 14. marta, kada je sproveden u istražni zatvor, su uređenje grada, proširenje Mainskog puta, popločavanja šetali šta u Petrovcu, puštanje u rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja Građanskog biroa, početak izgradnje Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i te škoćama u razvoju...

Ne bi valjalo da izostanu EXIT i Vivijen

Zbog nestabilnih finansija budvanske lokalne uprave i haosa koji je nastao u funkcionisanju lokalne administracije, nakon hapšenja gradonačelnikaBudve, mogao u pitanje da dođe i nastavak izgradnje zgrade solidarsnosti.

Uoči početka turističke sezone najposjećenijem gradu na Crnogorskom primorju novac je itekako potreban za održavanje najavljenog festivala EXIT na Jazu, modne revije londonske kreatorke Vivijen Vestvud, na kojima se očekuje veliki broj posjetilaca.

Osim toga, grad je za ovu godinu planirao otvaranje biokopa, i završetak restauracije rimskog mozaika.

Galerija

Lazar Rađenović FOTO: Vuk Lajović