Raseljeni penzioneri ostali bez zdravstvene zaštite

"Vlada je obećala da će raseljenici koji pristanu na status stranaca sa stalnim nastanjenjem, dobiti sva prava kao crnogorski državljani, osim biračkog"

3 komentar(a)
Klinički centar, bolnica, Foto: Savo Prelević
07.04.2014. 12:34h

Penzioneri sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske, koji su raseljenički zamijenili statusom stranca sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori, ostali su bez zdravstvene zaštite, trvde predstavnici udruženja raseljenih.

Kako je saopšteno iz Saveza udruzenja raseljenih Kosova i Metohije i Udruženja izbjeglih i raseljenih iz BiH i Hrvatske, penzioneri su bili primorani da raseljenički zamijene statusom stranaca sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori, nakon čega su ostali bez zdravtsvene zaštite.

U saopštenju predsjednika tih asocijacija, Milenka Jovanovića i Duška Kondića, navodi se da to svjedoči o velikoj nepravdi i totalnoj diskriminaciji te populacije.

"Od penzionera u ovom statusu, među kojima je većina iznurenih, bolesnih i iznemoglih, da bi dobili crnogorske zdravstvene knjižice sada se traži da odjave prebivalište u državama porijekla, kao da su im u najmanju ruku u Crnoj Gori dali dvojno državljanstvo, što je i trebalo da se desi da je bilo iole pravde"
„Kao predstavnici ovih osoba, apelujemo na urgentno rješavanje problema, uz podsjećanje da je Vlada obećala da će raseljenici koji pristanu na status stranaca sa stalnim nastanjenjem, dobiti sva prava kao crnogorski državljani, osim biračkog“, kaže se u saopštenju.

U praksi je, kako navode, sve to „jedna velika šarena laža, i ovaj status je, kako se ispostavlja, ciljano smišljena obmana“.

"Od penzionera u ovom statusu, među kojima je većina iznurenih, bolesnih i iznemoglih, da bi dobili crnogorske zdravstvene knjižice sada se traži da odjave prebivalište u državama porijekla, kao da su im u najmanju ruku u Crnoj Gori dali dvojno državljanstvo, što je i trebalo da se desi da je bilo iole pravde“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da to nije logično, niti je fizički izvodljivo.

Niti mi na to pristajemo, da stari i bolesni ljudi odjavljuju prebivališta u dislociranim organima MUP-a sa Kosmeta u centralnoj Srbiji, kao ni najstariji raseljenici koji bi radi toga trebalo da putuju u BiH i Hrvatsku“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici raseljenih tvrde da više od polovine tih penzionera zbog zdravstvenog stanja ne bi moglo da otputuje u državu porijekla, „a da ne govorimo o njihovoh materijalnoj situaciji“.

Predstavnici raseljenih tvrde da više od polovine tih penzionera zbog zdravstvenog stanja ne bi moglo da otputuje u državu porijekla, „a da ne govorimo o njihovoh materijalnoj situaciji“
"Uostalom, oni u Crnoj Gori nijesu dobili prebivalište već boravak, i nijesu oni krivi što je Vlada osmislila status 'ni na nebu ni na zemlji' za ovu kategoriju građana, na čije ime je do sada dobila ogroman novac iz međunarodnih fondova“, naveli su u saopštenju.

Prema njihovim riječima, problem sa zdravstvenom zaštitom penzionera u statusu stranaca sa stalnim nastanjenjem, samo je jedan u nizu pokazatelja da je Vladina Strategija za trajno rješavanje statusa te kategorije stanovnika Crne Gore propala.

"Jedino preostalo rješenje je bezuslovno dodjeljivanje crnogorskog državljanstva, u skladu Zakonom o državljanstvu koji predviđa takvu mogućnost za sve koji ovdje neprekidno borave najmanje deset godina, a što ispunjavanju podjednako raseljeni sa Kosmeta, iz BiH i Hrvatske“, kaže se u saopštenju.

U protivnom, kako se navodi, nastavlja se dalje iznurivanje raseljenih i nagomilavanje njihovih ionako prevelikih problema.

"U vezi sa ovim zahtijevamo hitan sastanak sa ministrom zdravlja Miodragom Radunovićem, uz prisustvo predstavnika UNHCR-a i vladine Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, a sa problemom smo danas upoznali i Kancelariju Evropske unije u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.