Hejgel prvi strani zvaničnik koji je vidio kineski nosač aviona?

Kinesko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je Hejgel vidio Liaoning, ne navodeći druge detalje

55 pregleda2 komentar(a)
Liaoning, Nosač aviona, Foto: Reuters
07.04.2014. 10:57h

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel obišao je danas prvi kineski nosač aviona Liaoning, moćni simbol kineske vojne modernizacije.

Jedan američki zvaničnik je izjavio da je obilazak nosača aviona u luci Ćingdao, na sjeveru Kine, trajao oko dva sata. Drugi detalji, za sada, nisu objavljeni, navodi Rojters.

Neimenovani zvaničnik, na koga se poziva britanska agencija, rekao je da vjeruje da je Hejgel prvi zvanični strani posjetilac kome je dozvoljeno da vidi Liaoning, ali to još nije potvrđeno.

Kinesko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je Hejgel vidio Liaoning, ne navodeći druge detalje.

Kineske stručnjaci za bezbjednost kažu da Peking možda pokušava da zaustavi američke kritike da nije transparentan u pogledu modernizacije svoje vojske.

Hejgelov obilazak nosača aviona na početku trodnevne posjete Kini odobrio je Peking na zahtjev Vašingtona, kazao je američki zvaničnik.

Američki sekretar za odbranu je zatražio ranije da vidi prvi kineski nosač aviona, javlja agencija AP i podsjeća da bi posjeta uslijedila samo dan pošto je američki sekretar rekao novinarima u Japanu da Kina mora više da poštuju svoje susjede, osvrnuvši se na spor Pekinga i Tokija oko spornih ostrva u Južnom kineskom moru.

Kina je provela deceniju u adaptaciji nosača aviona "Liaoning" nosivosti 60.000 tona, iz sovjetske ere, koji je Peking kupio od Ukrajine 1998. i koji je remontovan u kineskom brodogradilištu.

Prvi kineski nosač aviona uspješno je završio premijernu plovidbu Južnim kineskim morem do spornih ostrva i vratio se u kinesku luku Kingdao poslije 37 dana puta i smatra se simbolom kineskih rastućih pomorskih snaga i ambicije Pekinga da postane sila od većeg globalnog uticaja.

Hejgel je na 10-dnevnom putovanju u azijsko-pacifičkom regionu i u Kinu dolazi iz Japana, a planirano je da se sastane sa visokim kineskim zvaničnicima, prije putovanja u Mongoliju, da bi se zatim vratio kući u Vašington.