Kuba osudila još jednu subverzivnu društvenu mrežu SAD

Direktorka Arias je rekla da je cilj novog takvog programa, "Piramidea", "stvaranje neke vrste komunikacionog kanala" među opozicionim grupama i disidenatima

0 komentar(a)
Piramideo, Foto: Facebook
06.04.2014. 18:42h

Kubanski kompanija za telekomunikacije (Etecsa) saopštila je danas da su SAD pokrenule još jedan "subverzivan" program, nazvan "Piramideo" koji se, kao i ranije otkriveni program "Zunzoneo", koristi za podsticanje kritikovanja komunističke vlasti. "Kao što su radili s prethodnim programom (Zunzoneo), i 'Piramideo' podstiče stvaranje mreže 'prijatelja' ", piše omladinski list "Huventud rebelde", citirajući direktorku službe mobilne telefonije Eteksu Hildu Arias. Arias je objasnila da korisnik "Piramidea" može SMS-poruku istovremeno poslati svima ostalima, a ne slati jednom po jednom korisniku - kako je sa običnim tekstualnim porukama koje se šalju sa mobilnog telefona.

SAD tajno napravile "kubanski Twitter" da bi potkopale vladu? >>> Prethodni program, "Zunzuneo", 2009. godine je instalirala Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID), a radio je, kao "kubanski Twitter", do 2012, i služio za razmjenu poruka namijenjenih, po zvaničnoj verziji Havane, destabilizaciji vlasti Kube. Direktorka Arias je rekla da je cilj novog takvog programa, "Piramidea", "stvaranje neke vrste komunikacionog kanala" među opozicionim grupama i disidenatima. "Piramideo" se finansira, rekla je Arias, "iz fondova sumnjivog porijekla", a zaposlenima u privatnom sektoru i kubanskim umjetnicima nudi besplatnu uslugu ili uslugu po simboličnoj cijeni. Kako je rekla direktorka Arias, USAID nudi preduzećima, pružaocima usluga, 4,3 miliona dolara za stvaranje "podzemne mreže". Cilj je "dezinformisanje o situaciji u zemlji i pozivanje na demonstracije" - dodao je omladinski list. Havana je u petak zatražila da Sjedinjene Države "obustave nezakonite i tajne aktivnosti protiv Kube", a zvanična novinska agencija Prensa latina podsjetila da je predsjednik Raul Kastro 1. janaura upozorio na "pokušaje suptilnog uvođenja platformi za neoliberalnu misao i za povratak neokolonijalnog kapitalizma".