Merkel upozorava Putina: Moguće su nove sankcije

Ona je istakla da ipak, bez obzira na sve, diplomatski napori ne smiju prestati i posebno navela da se ona lično, svakodnevno zalaže da razgovore sa Rusijom

6 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
05.04.2014. 15:53h

Njemačka kancelarka Angela Merkel je danas upozorila Moskvu na mogućnost novih privrednih sankcija, ukoliko situacija sa Ukrajinom i dalje bude eskalirala.

"Ako se na teritorijalni integritet Ukrajine dalje bude napadalo, onda ćemo mi morati naložiti uvođenje privrednih sankcija", rekla je Merkelova i upozorila da se ne treba zavaravati i da će Evropljani "bez obzira na to koliko su različiti, donijeti zajedničke odluke", rekla je Merkelova.

Merkelova je ovo saopštila na evropskom kongresu svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Berlinu.

Mediji komentarišu da je "zajednički protiv Putina" njena deviza za Evropu.

Merkelova je, kako su prenijeli nemački mediji, izrazila žaljenje zbog događa u Ukrajini i zato što je u vremenu "sve intenzivnije saradnje sa Rusijom pobijedilo jedno mišljenje o teritorijanim pretenzijama" i to "samo zato, jer su ljudi u Ukrajini zahtijevali ugovor sa Evropom".

Ona je istakla da ipak, bez obzira na sve, diplomatski napori ne smiju prestati i posebno navela da se ona lično, svakodnevno zalaže da razgovore sa Rusijom.

Njemačka kancelarka je upozorila da pravo jačeg ne smije stajati iznad prava.

Prije Merkelove je na kongresu CDU nosilac izborne liste za evropske parlamentarne izbore, Dejvid Mekalister, pozvao na jedinstvo Evropsku uniju (EU) u slučaju Ukrajine.

"Ukrajina je pokazala koliko je zajedništvo važno", rekao je Mekalister i, obraćajući se euroskepticima i eurokritičarima u Njemačkoj, ali i u drugim zemljama istakao da Evropa, ne samo da ima jednu cijenu, već i jednu vrijednost.

On je zahtijevao jednistvo u okviru EU ne samo zbog Ukrajine, već i zbog rješenja finansijske krize i ukazao na potrebu razagradnje birokratskog sistema, koji bi EU mogao da opterećuje.