Golijani iz inata idu u Spuž

"S ponosom danas idem jer smatram da idem ama baš ni za što. To moralno i materijalno tvrdim", kaže Tomislav Manojlović

64 pregleda20 komentar(a)
04.04.2014. 20:40h

Mještani Golije, njih 25, koji su se u avgustu 2010. suprotstavili policiji i vojsci kako bi spriječili uništavanje viškova naoružanja, kažnjeni su sa po 150 eura.

Pošto niko od njih nije želio da plati kaznu ovih dana u grupama idu u Spuž na održavanje šestodnevne zatvorske kazne.

Okršaj sa policijom u avgustu 2010. godine mještanina Golije Tomislava Manojlovića koštao je 150 eura ili šest dana zatvora.

On je ipak, bez mnogo razmišlajnja, izabrao da u Spužu odleži kaznu koja počinje danas. Prvi put iza rešetaka u 63. godini.

"S ponosom danas idem jer smatram da idem ama baš ni za što. To moralno i materijalno tvrdim. Ponos i čast su u pitanju i prkos. Pa Boga mi, uz ponos ide i prkos", kaže za TV Vijesti Manojlović.

Kako to izgleda kad se zbog prkosa i ponosa ne plati kazna već ode u zatvor, jutros su sa Tomislavom utiske podijelili rođaci Dragutin i Savka.

"Ovako sam sačuvala pare za porodicu, a sačuvala sam i svoj ponos. Rekla sam, oni nas truju, uništavaju nam to na pragove naših kuća takoreći i još da plaćam, ne pada mi na pamet", rekla je Savka Manojlović.

"Nadam se da će jednog dana pravosuđe i oni koji su odnijeli ovakvu presudu stidjeti se te odluke. Milo mi je što je otišao, što nije prihvatio da plati tu kaznu. Solidarisao se sa nama, a mi smo Golijani solidarni", kaže Dragutin Manojlović

Pred sam polazak rođaci su Tomislava hrabrili pričaom da zatvor nije bauk. Naprotiv kaže Svaka.

"Ljudi su korektni, sloboda kretanja koliko je to moguće. Uslovi za higijenu odlični".

Tomislav Manojlović živi sam i bavi se stočarstvom.

Danas je pred polazaka u zatvor živo pustio na ispašu uz nadu da će stoku za šest dana zateći onako kako je i osatvio.

Galerija