Bogert: Mijenja se pristup za dodjelu IPA fondova

Bogert je za IPA njuzleter rekao da će se od pristupa zasnovanog na projektima preći na pristup zasnovan na sektorima

0 komentar(a)
novac, ekonomija, banke, Foto: Shutterstock
03.04.2014. 17:02h

Evropska unija će promijeniti način dodjele pretpristupnih IPA fondova da bi se poboljšali rezultati i zemlje što bolje pripremile za pristupanje, ali i uvela mogućnost nagrade za posebno dobre rezultate, izjavio je predstavnik Generalnog direktorata za proširenje Rudiger Bogert.

"Najvažnija novina u IPA 2 je što finansijsku pomoć želimo da koristimo na strateški usmereniji način da bismo bolje pripremili zemlje koje su u evropskim integracijama za pristupanje", izjavio je Bogert, koji je načelnik odeljenja za IPA strategiju i kvalitet u Generalnom direktoratu za proširenje.

Kako je prenIo portal EurAktiv, Bogert je za IPA njuzleter rekao da će se od pristupa zasnovanog na projektima preći na pristup zasnovan na sektorima, uz bolje planiranje rezultata po etapama u slučajevima kada se iz godine u godinu ulaže u isti sektor, i uz akcenat na podršku reformama na državnom nivou.

"IPA 2 će za sufinansiranje tih reformi omogućiti širu upotrebu budžetske podrške", naveo je on, dodavši da je ukupan iznos IPA 2 za zemlje u pristupanju za period 2014-2020 iznosi 11,7 milijardi eura, što je gotovo isto kao u prethodnom periodu.

Kako je naveo, sektorski pristup podrazumeva definisanje dosljednog paketa aktivnosti koje će promijeniti taj sektor i približiti ga standardima EU.

"Poreski obveznici sve više od nas traže da pokažemo da je pomoć koju pružamo efikasna, održiva i usmjerena na rezultate. Posljedično, novi regulatorni okvir je u značajnoj mjeri ojačao merenje rezultata za sve instrumente pomoći inostranstvu", naveo je Bogert.

Za mjerenje rezultata će zajedno sa vladama zemalja korisnica fondova biti utvrđeni jasni i transparentni pokazatelji

Za mjerenje rezultata će, kako je naveo, zajedno sa vladama zemalja korisnica fondova biti utvrđeni jasni i transparentni pokazatelji.

"U okviru propisa o IPA 2 predviđena je i nagrada za dobre rezultate, koja pruža podsticaj zemljama u procesu pristupanja da postižu rezultate. U slučaju da je napredak osjetno iznad predviđenog, izdvajanja za određenu zemlju se, srednjeročno gledano, mogu povećati", rekao je Bogert, rekavši da će se o tome odlučivati nakon procjene rezultata 2017. godine.

Dodao je da i neuspjeh da se postignu predviđeni rezultati može da vodi do smanjenja izdvajanja. IPA 2 se primjenjuje u periodu 2014-2020. Opširnije na www.euractiv.rs.