Gasparič: I dalje izazov reforma bezbjednosnih službi

Gašparič je kazao da je jedan dio tog posla, reforma vojnih službi, gotovo priveden kraju

52 pregleda0 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
03.04.2014. 16:35h

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Vladimir Gasparič kazao je da je reforma službi bezbjednosti ključni zadatak za Crnu Goru u procesu pristupanja NATO savezu ida se ona mora sprovesti kako bi iz Alijanse imali povjerenje da će informacije koje daju Crnoj Gori biti bezbjedne i procesuirane na pravi način.

“Ako mi vama dajemo informacije o terorizmu, sajber kriminalu ili nečemu drugom, moramo znati da ih čuvate i procesuirate na pravi način”, kazao je Gasparič.

On je na konferenciji povodom deset godina od ulaska Slovenije, Rumunije, Slovačke i Bugarske u NATO kazao da je reforma bezbjedonosnog sektora proces koji teče i eda je Crna Gora za sada uradila dobre stvari na tom planu ali i da ima prostora za poboljšanje.

“Ako Crna Gora ne dobije poziv za članstvo to reforma službi bezbjednosti neće biti razlog za to” kazao je Gasparič.

Ambasador Slovačke František Lipka kazao je da postoji pozitivna prognoza da će reforma biti završpena do juna.

“ U junu će ministri vanjskih poslova zemalja članica analiziran izvještaje sve četiri države pretenduju na članstvo. Od tog izvještaja zavisi da li će predstojeći samit biti samit proširenja” kazao je on.

Ambasador Bugarske Mladen Červenjakov kazao je da ta zemlja nakon ulaska u NATO nije poremetila odnose sa Rusijom i Srbijom i da su odnosi sa susjednim zemljama jako dobri i nakon ulaska u Alijasnu. Ambasador Rumunije Ferdinand Nađ rekao je da Rumunija nije bila pod pritiskom da se u njoj izgradi vojna baza saveza, niti pod bilo kakvim drugim pritiskom.

Govoreći o benefitima ulaska u NATO ambasadori su istakli kolektivnu bezbjednost, smanjenje troškova za vojsku i njenu specijalizaciju. Lipka je kazao da je najveći benefit od svih to što se zemlja mora transformisati u modernu evropsku zemlju koja funkcioniše kao članice EU. Ambasadori su ocijenili da se Evropa, zbog krize u Ukrajini, suočava sa najvećim izazovom od kraja hladnog rata. Bugarski ambassador je zbog toga predstojeći samit u Velsu ocijenio možda i najznačajnijim u istoriji sjevernoatlantskog vojnog saveza.