Kineski juan bi mogao da postane svjetska rezervna valuta?

"Japan, recimo, ima veoma razvijenu privredu, ali jen nije značajan rezervni novac jer je japanska privreda prilično zatvorena"

68 pregleda0 komentar(a)
juan, Foto: Shutterstock
03.04.2014. 13:55h

Juan bi, dugoročno posmatrano, mogao postati rezervni novac, a da li će se i kada to dogoditi zavisiće od održivosti kineskog privrednog rasta, ocijenio je saradnik Instituta za međunarodne ekonomske studije u Beču, Vladimir Gligorov.

Povodom sporazuma koje je Kina postigla sa Njemačkom i Velikom Britanijom o otvaranju finansijskih centara za međunarodnu trgovinu u juanima u Frankfurtu i Londonu, Gligorov je za Kineski međunarodni radio izjavio da je teško reći koji bi udeo juan, u tom slučaju, imao u odnosu na dolar, evro ili funtu.

"Japan, recimo, ima veoma razvijenu privredu, ali jen nije značajan rezervni novac jer je japanska privreda prilično zatvorena. Sve zavisi od razvijenosti i otvorenosti privrede i njenih tržišta, i od kredibilnosti njene privredne politike", rekao je Gligorov za Kineski međunarodni radio.

Potrebno je, rekao je, da stranci mogu da ulažu u kineske državne obveznice i da je to tržište likvidno. Potrebna je i značajna promjena u nacionalnom bankarstvu, kako bi se povećala privlačnost korišćenja juana za transakcije, unutar kineske privrede.

Konačno, ukazao je Gligorov, potrebno je i da se smanji oslanjanje na akumulaciju rezervi u stranom novcu, najviše u evrima i dolarima, što podrazumijeva značajno povećanje domaće potrošnje kako bi se smanjio ili eliminisao suficit u razmjeni sa inostranstvom.