"Vezuv Volcano" odgovorio Damjanoviću: Terminali nijesu nezakoniti

Terminali su uređaji koji preko ekrana omogućavaju igraču odabir igre i uplatu. Oni se najčešće nalaze u kafićima. Volcano ima 113 termina

801 pregleda20 komentar(a)
02.04.2014. 17:07h

Povodom izjave predsjednika Odbora za ekonomiju i člana radne grupe za izradu izmjena zakona o igrama na sreću poslanika SNP-a Aleksandra Damjanovića u tekstu pod naslovom ”Ne zna se prava zarada u kazinima” u kojem je naveo da je prema njegovom mišljenju klađenje putem terminala nezakonito, reagovala je komercijalni direktor kompanije “Vezuv Volcano” Marijana Racković.

Ona je navela da je Damjanović iznio “neosnovane teze” i da se u toj kompaniji osjećaju direktno prozvanim, kao jedan od koncesionara koji priređuje klađenje putem terminala “po svim zakonski propisanim normama koje određuje država Crna Gora”.

“Jako nam je čudno što g. Aleksandar Damjanović uporno koristi termin nezakonito klađenje putem terminala i stavlja ga u kontekst stvarnih problema koje treba regulisati u oblasti igara na sreću, a čijem rješavanju kroz izradu nacrta novog zakona mi dajemo puni doprinos, učešćem u istoj toj radnoj grupi za pripremu novih zakonskih rješenja u oblasti igara na sreću, čiji je član i Damjanović”, navela je Rackovićeva.

Ona je kazala da su začuđeni zbog izjave i zbog toga što je stav radne grupe bio da se medijski ne eksponiraju pojedini stavovi i mišljenja članova dok traje debata i usaglašavanje.

“Uz dužno poštovanje tražili smo (izuzmajući moguću političku korist) neki poseban motiv g. Damjanovića za toliko inisistiranje da se pogrešno formuliše jedno naše legalno stečeno pravo za obavljanje ove djelatnosti i da nam se bez valjanog razloga nanosi šteta jer se javno naši koncesioni ugovori sa državom proglašavaju nezakonitim”, saopštila je Rackovićeva.

U toj kompaniji su, kako je navela, došli do zaključka da postoje dva moguća razloga ili motiva za takvu izjavu Damjanovića.

“Prvi je da g. Damjanović nije obaviješten da mi tu djelatnost obavljamo zakonski (jer kako bi drugačije mogli dobiti koncesije) i da u neznanju greškom insistira na pomenutoj formulacij. A drugi je da se iz njemu znanih razloga ili za nečiji interes pokušava medijski nametnuti ovu formulaciju i maksimalno diskreditovati terminale, kako bi se što više osporili u nacrtima novog zakona o igrama na sreću”, smatra Racković.

Ona tvrdi da je terminologija koju koristi Damjanović identična rečenicama “koje određeni priređivači i koncesionari pogrešno koriste nazivajući terminale nelojalnom konkurencijom”, kao i se svako može registrovati za terminale zbog čega ne može biti riječi o nelojalnoj konkurenciji.

“Takođe ne stoji ni teza da terminali omogućavaju maloljetničko klađenje, jer osim internog sistema kontrole, postoji i tehnički koji jednostavno i efikasno sprovodi tu zakonsku odredbu. Terminali zahtijevaju ozbiljna ulaganja i ozbiljne ljudske resurse i pogrešna je teza o smanjenju broja zaposlenih. Ostaje samo ono što mi čitavo vrijeme pokušavamo da objasnimo, a to je da se želi „status quo“ situacija u ovoj oblasti da se ne bi mijenjala sadašnja konkurentnost na tržištu i zadržale se trenutne dominantne pozicije”, navela je Rackovićeva.

U njenoj kompaniji se, kako je kazala, nadaju da Damjanović ovim tezama ne brani još nečije interese osim državnih, kao i da će svoju političku volju upotrijebiti da zajednički regulišu oblast igara na sreću u interesu svih koncesinara i države.

“Šematski prikaz koncesionih uplata od igara na sreću za januar i februar ove godine demantuje tezu g. Damjanovića da mu je jedan od ciljeva da se budžetski prihodi od igara na sreću uvećaju”, tvrdi Racković.