Kijev poručio Moskvi: Zaboravite na federalizaciju

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je danas Zapad da podrži predlog koji ima za cilj da se da više prava omogući rusofonim oblastima u Ukrajini

9 komentar(a)
30.03.2014. 18:36h

Ukrajina je danas odbacila ruski predlog za federalizaciju te zemlje, pozivajući Moskvu da prestane da se miješa u pitanja Kijeva i koncentriše se na sopstvene probleme.

"Preporučujemo Rusiji da prestane da diktira ultimatume suverenoj nezavisnoj zemlji i usmjeri pažnju na katastrofalnu situaciju i poptuno odststvo prava manjina (u Rusiji), uključujući tu i Ukrajince", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je danas Zapad da podrži predlog koji ima za cilj da se da više prava omogući rusofonim oblastima u Ukrajini u okviru federalne strukture.

"Zašto Rusija u praksi ne usvoji federalizam koji stoji u imenu njene države. Zašto se ne bi priznali drugi jezici, kao i ruski, kao zvanični, uključujući ukrajinski, jezik miliona ruskih građana. Beskorisno je propovijedati drugima. Naučite da uredite svoju zemlju", navelo je ukrajinsko ministarstvo.

U Harkovu se traži "jugoistočna autonomija"

Oko 4.000 ljudi okupilo se u centru Harkova, na istoku Ukrajine, tražeći autonomiju za osam jugoistočnih regiona te zemlje.

Učesnici skupa su, takodje, ruskom konzulatu dostavili peticiju u kojoj od Rusije traže pomoć u obezbjeđivanju poštenog referenduma o federalizaciji Ukrajine.

Učesnici skupa su nakon toga otišli i do konzulata Poljske sa zahtjevom da Zapad prestane da se miješa u unutrašnja pitanja Ukrajine, prenio je Itar-Tass.

Građani Harkova su na proteste donijeli lutku Julije Timošenko (foto: Reuters)

"Svi smo mi potomci republika Donjeck-Krivi Rog i Odesa. Uvijek smo bili istinska baza naše zemlje", navodi se u apelu koji je pročitato lider Građanskog foruma Harkova, Jurij Apuhtin.

"Pozivamo snage jugoistočnih regiona Ukrajine da se ujedine, da formiraju koordinacioni savjet i suprostave se kao jedinstven front pučistima u Kijevu. Svoj status u ovoj zemlji (Ukrajini) vidimo kao istorijski oformljenu jugoistočnu autonomiju", ističe se u apelu.

Apuhtin je rekao da je sa liderima sličnih skupova u Donjecku i Lugansku postignut sporazum o zajedničkim akcijama.

Pored toga, učesnici skupa su pozvali da iz kućnog pritvora bude pušten poznati aktivista Ignjat Kromskoj, koji je uhapšen na osnovu optužbi da je organizovao masovne nerede pošto je uzeo učešće u operaciji istjerivanja radikala iz zgrade regionalne uprave u Harkovu početkom mjeseca, navodi ruska agencija.

Galerija