SNP Danilovgrad: Na dnevnom redu odluke koje nisu u skladu sa zakonom

SNP poziva odbornike da ne dozvole uvrštavanje u dnevni red akata koji nisu dobili podršku Odbora za statut i propise

113 pregleda3 komentar(a)
Spasoje Kovačević, Foto: SNP
27.03.2014. 15:27h

Skupštinski Odbor za statut i propise koji cijeni usaglašenost akata sa zakonima i drugim propisima potvrdio je danas stavove Socijalističke narodne partije (SNP) da najznačajnije odluke sa dnevnog reda zakazane sjednice SO Danilovgrad nisu uklađene sa zakonom, saopšteno je iz SNP-a.

"Između ostalih, Odbor nije podržao Odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti u Katastarskoj opštini Gorica. Da predložena odluka o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti u KO Gorica nije pripremljena u skladi sa zakonom ukazuje činjenica da nadležni organ na bazi takve odluke ne može donijeti zakonito rješenje o eksproprijaciji", piše u saopštenju SNP-a koje potpisuje nosioc liste te partije na predstojećim lokalnim izborima Spasoje Kovačević.

On ističe da ne postoji zakon u Crnoj Gori koji poznaje institut nepoznatog vlasnika, odnosno nema imovine bez vlasnika.

Kovačević je upozorio lokalnu vlast da ne mogu ući ni u čiji posjed prije nego svaki vlasnik za čiju se nepokretnost planira eksproprijacija ne primi pravičnu naknadu za to
"U predlogu skupštinske odluke čak za tri parcele koje su planirane za eksproprijaciju se ne zna vlasnik. Zakon o eksproprijaciji propisuje da predlog za eksproprijaciju mora imati podatak o vlasniku parcele za koju se predlaže eksproprijаcija. Sekretarijat za imovinu opštine Danilovgrad obavezan je bio da podnese zahtjev Upravi za nekretnine da uredi listove nepokretnosti gdje je naznačeno da je vlasnik nepoznat", kazao je Kovačević optužujući lokalnu vlast da pored kršenja propisa pokušavaju na sve načine da stvore uslove da vlasnici nepokretnosti čija se imovina eksproprijiše ne dobiju ono što ima po zakonu pripada.

"Način sprovođenja postupaka eksproprijacije i do sada je davao odličan prostor ovakvoj vlasti da od građana uzme, a da oni za uzvrat ne dobiju što im pripada ili dobiju samo dugogodišnje sudske sporove i dodatne troškove. Naravno sve ovo dobro zanju u lokalnoj samoupravi, ali njima nije cilj da realizuju projekat već da u predizbornom periodu, na kraju mandata pokušaju dobiti koji glas sa terena Sekulića i Gorice, iako su svjesni da će same pripremne radnje zakonite eksproprijacije trajati bar godinu, a rekonstruisan put građani tog područja ukoliko ista vlast bude realizovala projekat neće vidjeti još četiri godine. Što iz zakonskih, što iz tehničkin, a najprije iz finansijskih razloga", rekao je Kovačević.

On je upozorio lokalnu vlast, u kojoj su u tom gradu Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija, da ne mogu ući ni u čiji posjed prije nego svaki vlasnik za čiju se nepokretnost planira eksproprijacija ne primi pravičnu naknadu za to.

"Imajući u vidu sve ovo SNP još jednom poziva odbornike da ne dozvole uvrštavanje u dnevni red akata koji nisu dobili podršku Odbora za statut i propise kako i oni ne bi ušli u zonu nezakonitog odlučivanja. Ovim se naravno ne dovodi u pitanje realizacija projekta već se predlaže njegova zakonita realizacija od strane nove vlasti za nepuna dva mjesec", zaključio je Kovačević.