U Tivtu počeo 10. jubilarni "Žućenica fest": Knjiga u slavu jedinstvene biljke

“Knjiga o žućenici” literarna je kruna svih devet dosadašnjih izdanja “festivala dobroga za sva čula”

141 pregleda1 komentar(a)
26.03.2014. 14:27h

Deseti po redu veliki festival gastronomije i etno-stvaralaštva „Žućenica fest“ u organizaciji Udruženja žena i Radio Tivta, počeo je sinoć u Tivtu, promocijom posebne publikacije „Knjige o žućenici“ čiji su autori idejni pokretači i osnivači festivala, Mašo Čekić i Blaženka Vučurović.

U prepunoj velikoj dvorani tivatskog Centra za kulturu ovu nesvakidašnju publikaciju posvećenu autohtonoj divljoj primorskoj jestivoj i ljekovitoj biljci žućenici, pored autora, predstavili su i izdavač Nikola Malović iz Herceg Novog i televizijski novinari Vesko Ninković –Džaja i Miomir Maroš iz Podgorice.

“Knjiga o žućenici” literarna je kruna svih devet dosadašnjih izdanja “festivala dobroga za sva čula” kako je podnaslov sada već čuvenog tivatskog “Žućenica festa”.

Idejni tvorci te manifestacije Mašo Čekić i Blaženka Vučurović među korice sjajno dizajnirane publikacije, stavili su pravu malu gastro- odu žućenici, biljci koja je neizostavni sastojak tradicionalne bokeške kužine.

Stoga nije ni čudo da je “Knjiga o žućenici” izašla u ediciji “Bokeljologija” hercegnovske knjižare “So” u kojoj mjesta imaju samo naslovi sa veoma izraženom bokeljskom tematikom.

“Žućenica je naprosto zamiritala svoju knjigu ali ne običnu, nego naprosto da to bude knjiga-prezenca koju večeras imamo priliku da bude pred nama. Knjiga je više od kuvara, to je jedan suvenir, to je jedan gastronomski egzemplar. Impresioniran je i princ Nikola Petrović pa je Fondacija “Petrović Njegoš” prijatelj ekološkog koncepta ove knjige.” istakao je izdavač Nikola Malović.

„Knjiga o žućenici“ je sadržajem podijeljena na tradicionalna jela; predjela; supe i čorbe; glavna jela; salate; poglavlje „Žućenica u narodnoj medicini“; poslastice, pa čak i piće. U njoj se može naći ukupno 120 recepata i preko 40 fotografija jela na bazi žućenice. To je samo manji dio od nekoliko stotina maštovitih recepata koje su javnosti do sada prikazane u proteklih deset godina od kada je započeo tivatski „Žućenica fest“.

Neki su se tada smijuljili, neki nisu vjerovali, a ni mi samoi nismo na početku vjerovali da će “Žućenica fest” postići tako veliki uspjeh i da će žućenica postati brend, ne samo tivatski nego i šire.” istakla je Blaženka Vučurović.

Festival je, prema riječima Maša Čekića, dospio na naslovnice prestižnih svjetskih gastronomskih časopisa i turističkih prospekata, jela od žućenice Tivćani su spremali na brojnim feštama širom Evrope, a njima su oduševljeni bili i najpriznatiji internacionalni majstori kuhinje poput Veljka Barbijerija koji je najavio svoj dolazak na sljedeći festival u Tivat.

“Uzalud će međutim, biti sav taj trud i uspjeh ako naši turistički radnici i ugostitelji ne shvate da su utsc kloje će tursita odavde ponijet upravo sa našom ribom, našim vinom, našom žućenicom, oni pravi. Nema nam pomaka u turizmu dok ne shvatimo da je ono što je file od lososa za skandinavsku kuminju, za nas gavica sa žućenicom.” poručio je Čekić.

Promociju je uljepšao nastup ženske klape “Bellezza” iz Tivta, a vrijedne domaćice iz Udruženja žena Tivta publiku su još jednom impresionirale sa koktelom na kome su poslužena brojna maštovita jela – naravno, od žućenice.

Galerija

Žućenica fest FOTO: Siniša Luković
Knjiga o žućenici FOTO: Siniša Luković