Đukanović: Napredak da rezultira pozivom za članstvo u NATO

Đukanović je rekao da je Crna Gora svjesna da je članstvo krupna ambicija i da je danas pažnja NATO-a usmjerena na druga pitanja

0 komentar(a)
25.03.2014. 11:29h

Crna Gora očekuje da NATO registruje progres koji je ostvarila i da će to rezultirati pozivom za članstvo na Samitu u Velsu, rekao je premijer Milo Đukanović.

Đukanović je u Briselu razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom, koji ocijenio da je Crna Gora ozbiljan kandidat za članstvo u Alijansu.

Đukanović je rekao da je Crna Gora svjesna da je članstvo krupna ambicija i da je danas pažnja NATO-a usmjerena na druga pitanja, ali da želi da sa ključnim činiocima saveza podijeli ocjenu da se, koliko god iskrsavali krupni problemi, ne smije napustiti ideja da se širi zona stabilnosti u Evropi.

Đukanović kazao da Crna Gora ispunjava svoje obaveze na planu regionalne stabilnosti i da ima dobre odnose sa svim susjedima
"Kritično područje na kome treba pokazati istrajnost u takvoj namjeri je područje zapadnog Balkana i za to ne treba nikakvo podsjećanje. Imamo puno slika iz novije i dalje istorije", rekao je Đukanović na konferenciji za novinare.

On je kazao da ključno pitanje zapadnog Balakna pitanje stabilnosti i da ga treba rješavati njegovom integracijom.

Đukanović je rekao da zato Crna Gora nastavlja da bude odgovoran promoter evropskih i evroatlanskih vrijednosti u regionu.

"Uvjereni smo da ćemo rezultatima koje postižemo zavrijediti pažnju i da će na liniji opredjeljenja koje postoje u Alijansi, da se vrednuje pojedinačan učinak svake zemlje, NATO partneri u periodu do i na Samitu procijeniti da je Crna Gora zavrijedila poziv za članstvo", rekao je Đukanović.

On je podsjetio Rasmunesena na napredak koji je Crna Gora ostvarila u poslednjih nekoliko mjeseci.

Đukanović je objasnio da su se posebno posvetili napredku koji Crna Gora ostvaruje u četiri prioritetna podrčja u okviru agende Crna Gora - NATO.

"Mogao sam da saopštim generalnom sekretaru da je napredak u svakoj od te četiri oblasti evidentan, i na planu vladavine prava, reforme odbrane, reforme sektora bezbjednosti, a rezultanta svega toga je podrška javnost koja je u dinamičnom rastu", rekao je Đukanović.

On je podsjetio da prema istraživanju iz marta ulazak Crne Gore u NATO podržava 46 odsto građana, što je rast od gotovo 15 odsto za godinu.

Đukanović smatra da taj podatak ubjedljivo svjedoči da Crna Gora kvalitetno realizuje reforme u prioritetnim oblastima koje su važne za integraciju u NATO.

"Da imamo dobru komunikacionu strategiju, da smo uspjeli da animiramo sve strukture društva i objasnimo značaj članstva u NATO i da će kontinuitet reformi doprinositi daljoj podršci javnosti", rekao je Đukanović.

On je kazao da Crna Gora ispunjava svoje obaveze na planu regionalne stabilnosti i da ima dobre odnose sa svim susjedima.

"Crna Gora je promoter dobre regionalne saradnje i istovremeno ispunjava obaveze na globalnom planu i u okviru ISAF misije, sa najavom da ćemo tu i ostati i nakon 2014 godine, ali i drugim važnim misijama", rekao je Đukanović.

Rasmusen: Igrate pozitivnu ulogu na zapadnom Balkanu

Rasmusen je kazao da je sastanak u sjedištu Alijanse odraz kako napreduju u odnosima.

"Danas razgovaramo o napretku koji ste napravili u svojoj agendi reformi i o saradnji između Alijanse i Crne Gore. Čestitam na napretku koji ste do sada napravili u reformi i njenim primjenama i hvala na vašoj posvećenosti evroatalanatskim integracijama", poručio je Rasmusen.

Kako je rekao, nastavak tako teškog rada najbolji je način da Crna Gora postane članica NATO-a i EU.

"Svoju posvećenost integracijama pokazali ste i praktičnim činjenjem. Igrate pozitivnu ulogu na zapadnom Balkanu i doprinosite nacionalnoj bezbjednosti", poručio je Rasmusen.

Alijansa je, prema riječima Rasmusena, kroz MAP identifikovala ključne izazove Crne Gore na putu evroatlantskih integracija, a to su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, modernizacija Vojske i objašnejnje građanima šta taj proces podrazumijemijeva.

"Situacija u Rusiji neće imati nikakvog uticaja na politiku otvorenih vrata. Nikakvu još odluku nijesmo donijeli, a u procesu smo pripreme za Samit u Velsu i kontaktiramo sa državama aspirantima"
"Zahvalni smo Crnoj Gori na učešću u mirovnim misijama u Avganistanu. Znamo da vaše evrotlantske integracije mogu bit dug put pun izazova ali je vrijedno. Važno je da se pokaže bilans ostvarenih rezultata", poručio je Rasmusen.

On je rekao da je dosta toga urađeno ali da ima još izazova pred Crnom Gorom

"Ohrabrujem vas da nastavite da radite na ovim izazovima i da ih rješavate. Mnogo toga je urađeno ali ima i onog što treba da se uradi kako bi se integracije nastavile a vi ste napravili odlične korake da se približite NATO-u", kazao je Rasmusen.

On je naveo da je Alijansa posvećena državama zapadnog Balkana. »Vidimo vašu budućnost u evroatlantskim integracijama«, poručio je Rasmusen.

On je na pitanje da li se situacija sa Rusijom može odraziti na odluku o NATO proširenju odgovorio odrično.

"Situacija u Rusiji neće imati nikakvog uticaja na politiku otvorenih vrata. Nikakvu još odluku nijesmo donijeli, a u procesu smo pripreme za Samit u Velsu i kontaktiramo sa državama aspirantima", pojasnio je Rasmusen.

Đukanović je rekao da su mnogima intrigantni viševjekovni odnosi Crne Gore i Rusije.

"Naša nedvosmislena odluka je da budemo dio Evropske unije i NATO-a. U ranoj fazi smo o tome upoznali sve naše partnere, uključujući Rusiju i nepokolebljivo idemo putem integracije u EU", poručio je Đukanović.

On je rekao da Crna Gora izvršava partnerske odnose prema EU i NATO.

"Kao svaka razumna politika zalažemo se za što hitniju obnovu dijaloga NATO i EU, s jedne strane i Rusije s druge i mislimo da je to put za prevazilaženje problema", zaključio je Đukanović.

Galerija