Leković se žali Vrhovnom sudu: Ne pristaje da skriva imovinu funkcionera

Komisija će nastaviti da kao i do sada unosi u bazu podataka pristigle godišnje izvještaje o imovini

9 komentar(a)
Slobodan Leković, Foto: Arhiva "Vijesti"
25.03.2014. 17:36h

Komisija za sprečavanje sukoba interesa će uložiti zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke i pokušati pred Vrhovnim sudom da obori rješenje Upravnog suda, kojim je naloženo da se na internet sajtu ne objavljuju ključni podaci o imovini i prihodima funkcionera, odnosno ono što su posjedovali prije dolaska na funkciju, te nasljedstvo i imetak njihovih supružnika i djece ukoliko žive u istom domaćinstvu.

Do odluke Vrhovnog suda, Komisija će nastaviti da kao i do sada unosi u bazu podataka pristigle godišnje izvještaje o imovini i prihodima zvaničnika, potvrdio je u izjavi za “Vijesti” predsjednik Komisije Slobodan Leković.

“Imali smo vanredni sastanak Komisije na kojem je potvrđen stav da ćemo iskoristiti sva pravna sredstva da odbranimo načelo javnosti, osnovu na kojoj počiva aktuelni Zakon o sprečavanju sukoba interesa”, kazao je Leković.

Kad Vrhovni sud zauzme stav, rekao je, Komisija će se upravljati shodno tome. Prema njegovim riječima, glavni “krivac” za trenutnu situaciju je “neusaglašenost propisa, pogotovu onih koji se podvode pod kategoriju lex specialis”.

“Zakon o sprečavanju sukoba interesa usko uređuje tu oblast, a počiva na načelu javnosti. Ukoliko nam se to oduzme, oduzete su nam godine napornog rada, ali će nam u isto vrijeme otupiti mač za borbu protiv konflikta interesa. Napominjem da na jačanje te borbe inistira i EK i međunarodni eksperti, dok sa druge strane funkcioner mora biti više izložen kontroli javnosti”, kazao je Leković.

Direktor monitoring programa MANS-a Vuk Maraš smatra da vlast čini sve kako bi se prikrili i zaštitili korumpirani funkcioneri

Direktor monitoring programa MANS-a Vuk Maraš smatra da vlast čini sve kako bi se prikrili i zaštitili korumpirani funkcioneri i kako bi se sakrila njihova nezakonito stečena imovina. “Prvo su uklonjeni matični brojevi sa Centralnog registra Privrednog suda i katastra, a nakon toga se krenulo i sa ukidanjem registra Komisije, što onemogućava da mediji, NVO i građani vide šta ko od funkcionera posjeduje. To je suprotno crnogorskom zakonu, ali i međunardonim standardima”, rekao je on.

Poslanici misle da ipak ne treba da se zna što im ima porodica

Predstavnici političkih partija juče nijesu bili upoznati sa najnovijom odlukom Upravnog suda, ali su naglasili da je potrebno usaglasiti stanje u Crnoj Gori sa standardima u regionu i Evropi.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević kazao je da ne želi da komentariše odluke suda, ali da se prilikom objavljivanja imoninskih podataka funkcionera i njihove porodice treba voditi praksom koja postoji u EU.

Poslanik DF Slaven Radunović rekao je da je potrebno da svi podaci budu dostupni istražnim i državnim organima, ali da je "možda nepotrebno da svaki građanin zna koliko ko ima imovine od rodbine funkcionera".