Poršea ne vole u rodnom gradu: Nacista, koji je bio dobar s Hitlerom

Vratislavice sa 8.000 stanovnika naseljene su Njemcima još od srednjeg vijeka, a pripojene su Čehoslovačkoj poslije pada Austrougarske

118 pregleda0 komentar(a)
24.03.2014. 12:20h

Ljubitelji sportskih automobila marke "porše" vole da se im se dive, ali su mišljenja o inženjeru Ferdinandu Poršeu podijeljena u njegovom rodnom gradu Vratislavicama u Češkoj.

Vlasti grada su 2010. godine otvorile veoma moderan muzej posvećen "ocu" folksvagenove "bube", jedog od najprodavanijih automobila automobilske industrije.

Njemačka grupa Porše AG je redovno opremala muzej modelima automobila samoukog inženjera Ferdinanda Poršea (1875-1951).

Međutim, nove lokalne vlasti izabrane prošle godine, odmah su negodovale što Vratislavice slave Poršea koji je radio za nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

Vratislavice sa 8.000 stanovnika naseljene su Njemcima još od srednjeg vijeka, a pripojene su Čehoslovačkoj poslije pada Austrougarske.

Hitler ih je potom pripojio Njemačkoj 1938. godine.

Novi gradonačelnik Vratislavica Ales Presler izjavio je da su veterani Drugog svjetskog rata i jevrejska zajednica negodovali što u muzeju nema reference o povezanosti Poršea s nacizmom.

Jeftin porodični auto za široke narodne mase: Čuvena "buba" (foto: Shutterstock)

Stanovnici zamjeraju Poršeu što su u njegovoj fabrici Folskvagen u njemačkom gradu Volfsburgu radili i ratni zatvorenici.

Grad je uklonio sve plakate dobrodošlice u kojima se pominje da je to Poršeov rodni grad i dodale su u muzeju natpis da je on bio nacista.

Grupa Porše AG je potom povukla sve automobile koje je muzeju dala na raspologanje. Kada je Hitler došao na vlast 1933. godine, zamolio je Poršea da koncipira jeftin porodičan auto za široke narodne mase.

Tako je rođena čuvena "buba".

"Porše je bio nacista i to u dobrim odnosima s Hitlerom. Iskoristio je taj odnos da napreduje", ocijenio je istoričar Jan Vajskeber.

Porše je danas jedan od najvećih proizvođača sportskih automobila (foto: Shutterstock)

Hitler je ohrabrio Poršea da se odrekne čehoslovačkog državljanstva 1935. godine, četiri godine prije nego što je njegovu zemlju okupirala nacistička Njemačka.

Porše je poslije rata bio 22 mjeseca u zatvoru, a 1951. godine je preminuo od srčanog udara. Svoje preduzeće je ostavio sinu Ferdinandu Feriju koji je počeo da proizvodi sportske automobile.

Međutim, neki stanovnici Vratislavica poštuju Poršeov rad.

"Porše nije imao tada izbor. Da je odbio Hitlera sigurno bi završio u nekom koncentracionom logoru i ne bi ništa postigao", rekao je Milan Bumba, kolekcionar "poršea" koji ispred svoje kafane ima tri izložena automobila.

Vratislavice su do sada posetili veliki kolekcionari iz Evrope, SAD i sa Novog Zelanda.

Galerija

Folksvagen buba FOTO: Shutterstock
Porše FOTO: Shutterstock