Veće koncesije gase kockarski biznis?

Uprava smatra da će online sistem kontrole smanjiti sivu zonu u oblasti igara na sreću i povećati državne prihode

115 pregleda2 komentar(a)
rulet, kazino, Foto: Shutterstock
25.03.2014. 14:26h

Uprava za igre na sreću smatra da bi povećanje koncesionih naknada priređivačima igara na sreću, što su odvojene i pod različitim uslovima predložile dvije grupe poslanika DPS-a, ugrozila tu dijelatnost i da bi mnogi mogli odustati od tog posla, kao i da bi to moglo dovesti do smanjenja a ne povećanja državnih prihoda.

Na pitanje “Vijesti” da su upoznati sa predlogom grupe poslanika o izmjeni Zakona o igrama na sreću, iz Uprave su kazali da im je poznat predlog kojim se koncesije za kazina, sportske kladionice i automat klubove povećavaju za 50 odsto i plaćanje poreza od 15 odsto na dobitke veće od 100 eura.

Druga grupa poslanika iste partije Nikola Gegaj i Radovan Obradović predložili su povećanje za 30 odsto, poraze na sve dobitke bez obzira na iznos, ali i oporezivanje lutrijskih igara, koje organizuje Lutrija Crne Gore, sa fiksnom konsecijom od 65.000 eura godišnje koju do sada nisu plaćali kao i da plaćaju varijabilnu od 10 odsto, ali na puni iznos bez odbijanja fonda dobitaka.

“Predloženo uvećanje koncesionih naknada i obaveza povezivanja priređivača igara na sreću u online sistem nadzora kod Uprave za igre na sreću, iziskivaće dodatna novčana ulaganja priređivača, pa smo mišljenja da može uticati na negativno poslovanje priređivača, te se može očekivati pad interesovanja za priređivanje igara na sreću. Navedeno se takođe može odraziti na pad budžetskih prihoda, ne samo po osnovu koncesionih naknada, već i svih drugih prihoda (odustajanje od koncesije povlači smanjenje broja zaposlenih, poreza i doprinosa koji se uplaćuju po osnovu radnih odnosa, zakupa, itd.), odnosno proizvesti suprotan efekat od onog koji podnosioci Predloga očekuju”, naveli su iz Uprave za igre na sreću.

Oni smatraju da će se planiranim uvođenjem online sistema poboljšati kontrola i smanjiti siva zone u oblasti igara na sreću. To bi, kako navode, rezultiralo većim budžetskim prihodima od onih koji bi se ostvarili predloženim izmjenama zakona i povećanjem koncesija.

Ministarstvo finansija je 19. februara ove godine objavilo tender za nabavku sistema za online nadzor igara na sreću, koji je zatvoren 14. marta. U Upravi očekuju da će online sistem kontrole priređivača igara na sreću, koji će biti povjeren njima, početi da funkcioniše do kraja godine. Smatraju da će on poboljšati kontrolu i obezbijediti veće prihode od koncesija za igre na sreću.

Povećanjem fiksne koncesije za kazina sa 50.000 na 75.000 godišnje, a za kladionice sa 500 na 750 eura i za aparate sa 50 na 75 eura mjesečno, ova grupa poslanika željela je da obezbijedi prihod od 1,5 miliona koji bi zamijenio ukinute takse “euro po euro”.

Poslali Toto da bi Lutrija plaćala manje

Gegaj i Obradović su svoj predlog o većem oporezivanju igara Lutrije Crne Gore, čiji je vlasnik biznismen Sava Grbović, objasnili potrebom da svi priređivači budu ravnopravni u plaćanju dažbina. Lutrija ima igru Toto, koja je ista kao sportska kladionica, ali na nju ne plaća fiksnu naknadu od 500 eura mjesečno po kladioničarskom mjestu. Prema predlogu Gegaja i Obradovića sada bi na ovu igru plaćali godišnju koncesiju od 65.000 eura.

“Toto je lutrijska igra u kojoj učesnik, u smislu Zakona o igrama na sreću, popunjavanjem listića koji izdaje priređivač igre u kojem su označeni takmičarski parovi, pogađa rezultat fudbalske utakmice za svaki takmičarski par, koristeći oznake ili obilježja predviđena pravilima igre”, naveli su “razlike” iz Uprave. Lutrija šest mjeseci 2009. nije mogla da registruje Toto kao lutrijsku igru, zbog čega je tužila državu i prošle godine dobila u prvostepenom postupku odštetu od skoro 900 hiljada eura.