"Radnike tretiraju kao životinje, žive poput konja u štali"

Oslanjajući se na podatke iz indijskih i nepalskih ambasada, konfederacija procjenjuje da bi 4.000 radnika moglo da umre i prije početka prvenstva

3 komentar(a)
Katar 2022, Foto: Wikipedia
22.03.2014. 17:07h

Nakon posjete radničkim kampovima u blizini katarskog glavnog grada Dohe, Međunarodna konfederacija sindikata objavila je zapanjujući izvještaj o kršenju radničkih i ljudskih prava u zemlji koja je izabrana za domaćina Svjetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine, piše Huffington post.

Oslanjajući se na podatke iz indijskih i nepalskih ambasada, konfederacija procjenjuje da bi 4.000 radnika moglo da umre i prije početka prvenstva.

Sindikati poručuju da je Katar zemlja sa "fasadnom vlasti", kao i da siromašni radnici iz inostranstva žive u siromašnim uslovima, na nevjerovatnim vrućinama po šest dana u sedmici. Dosad je, tvrde, umro nezapamćeni broj tih radnika migranata.

Blater ne želi da komentariše pisanje britanske štampe >>>

"Odrasli ljudi kažu da ih tretiraju kao životinje, žive poput konja u štali. Jedan mali broj katarskih moćnika odlučio je da gradi zamke moderne ekonomije na leđima radnika koje izrabljuju", objasnili su iz sindikata.

Ovaj izvještaj je uslijedi nakon poziva Amnesty Internationala FIFA-i da riješi problem očiglednog kršenja ljudskih prava oko izgradnje objekata za prvenstvo. Predstavnik Amnesty Internationala rekao je da je FIFA dio tog nereda sviđalo im se to ili ne.

"Mi insistiramo na tome da odgovornost leži najprije na državi Katar, a onda i na kompanijama koje zapošljavaju radnike", rekao je Blater i dodao da se nada da će FIFA pomoći u rješavanju problema kroz fudbal
U septembru prošle godine britanski Guardian objavio je izvještaj o smrti desetak nepalskih građevinskih radnika. Najmanje 44 radnika su umrla, a pola ih je stradalo od srčanog udara u periodu od 4. juna do 8. oktobra prošle goodine. Istraga je pokazala da za mnoge radnike migrante iz južne Azije nije osigurano dovoljno hrane i vode.

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije Sep Blater u petak je rekao da organizacija snosi dio odgovornosti zbog bijednih uslova rada, ali da ne mogu uticati na prava radnika.

"Mi insistiramo na tome da odgovornost leži najprije na državi Katar, a onda i na kompanijama koje zapošljavaju radnike", rekao je Blater i dodao da se nada da će FIFA pomoći u rješavanju problema kroz fudbal.

U izvještaju sindikata detaljno su opisani uslovi u kojima radnici migranti žive. Tako im se za kupanje i kuvanje isporučuje slana voda, a poslodavci ih prije odlaska na odmor mogu prisiliti da ostave 275 dolara depozita. Više od 2.000 indonezijskih djevojaka svake godine napušta Katar zbog zlostavljanja.

Konfederacija sindikata pozvala je Katar i FIFA-u da ukinu kafala sistem, oblik sponzorstva koji veže radnika migranta za poslodavca. Naime, uobičajeno je da šefovi radnicima oduzimaju pasoše ili odbijaju da im izdaju lične karte kako bi ih zadržali u zatočeništvu.

Katar pozivaju i da uspostavi zakone koji bi radnicima garantovali platu i pravo kolektivnog pregovaranja.

"FIFA može da napravi razliku na način da ukine kafala sistem i da postavi poštovanje međunarodnih prava kao uslov Katru da bude domaćin prvenstva 2022. godine", napisao je Šaran Burou, glavni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata.