Ivanović: Do sada nismo pronašli korupciju u privatizaciji Telekoma

Ivanović je kazala da i dalje čekaju dio dokumentacije iz SAD, te da istraga nije zatvorena

46 komentar(a)
21.03.2014. 17:35h

Specijalna tužiteljka za organizovani kriminal Đurđina Ivanović kazala je danas da tokom dosadašnje istrage u slučaju korupcije u privatizaciji Telekoma nije pronađeno biće nijednog krivičnog djela, pa ni korupcije, kao ni da je bilo koje osoba iz Crne Gore učestvovala u njoj.

Ona na konferenciji za novinare nije htjela da komentariše tvrdnje iz ambasade SAD od prije dva dana da se američki istražni organi ipak utvrdili korupciju u tom slučaju.

Kazala je takođe da i dalje čekaju dio dokumentacije iz SAD, te da istraga nije zatvorena.

"Na osnovu naše zamolnice iz 2012. dobili smo dio dokumentacije u septembru i novembru 2013, za koju nam je iz Ambasade rečeno da nije konačna", navela je Ivanović.

Dodala je da je prevod obimne dokumentacije trajao skoro pet mjeseci te da je nakon prevoda bilo jasno da se ona u 80 odsto odnosi na koruptivnu šemu u Makedoniji.

"Cijeneći taj i materijal koji smo dobili na osnovu zamolnica od Njemačke, Mađarske i Slovenije, našli smo da nema osnova da je izvršeno koruptivno ili bilo koje drugo krivično djelo", dodala je Ivanović.

U tužbi se navodi da su trojica mađarskih direktora, od kojih su dva bili članovi Odbora direktora Crnogorskog Telekoma nakon privatizacije, 2005. godine podmitili više predstavnika crnogorske Vlade, kao i "sestru najvišeg vladinog funkcionera koja se bavi advokaturom".

Istraga crnogorskog tužilaštva zvanično je i dalje u toku a prošle godine im je stiglo hiljade stranica dokumentacije iz SAD-a koja bi trebalo da pomogne u rasvjetljavanju tog slučaja.

Galerija