Ćapin: Vlast u Herceg Novom ne daje plate samo radnicima Muzeja i galerija

Ona smatra da time lokalna vlast želi da prisili kolektiv ove ustanove da imenuje kandidata u Savjetu ustanove

113 pregleda0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
21.03.2014. 12:42h

Vladajuća koalicija SNP-PzP-NOVA-NS u Herceg Novom nastavlja sa otvorenim ucjenama, diskriminacijom i kršenjem zakona, otimanjem ličnih primanja radnika Javne ustanove "Muzej i Galerija", ostavljajući 18 porodica bez sredstava za život, ističe v.d. direktora te ustanove Radmila Ćapin.

Ćapin kaže da su svi korisnici budžeta Opštine Herceg Novi odavno dobili januarske plate, osim radnicka "Muzeja i Galerije".

Ona smatra da time lokalna vlast želi da prisili kolektiv ove ustanove da imenuje kandidata u Savjetu ustanove koji bi svojim potpisom završio, kako smatraju, nezakonitu preregistraciju Ustanove.

“Kako niko od zaposlenih ne želi da pogazi zakon, profesionalnu i ljudsku etiku Sekretar sekretarijata za društvene djelatnosti otvoreno ucjenjuje da plate neće biti isplaćene dok neko od radnika ne potpiše i da će Predsjednik opštine ugasiti firmu, otpustiti 20 zaposlenih, a zatim zaposliti osam partijskih kadrova. Radnici će svoja elementarna prava svakako zaštititi sudskim putem, a od države svi očekujemo da stane na kraj kriminalu u lavirintima Opštine Herceg Novi i da zaštiti kulturna dobra”, navodi se u saopštenju Ćapinove.

Nasilno prekinute reorganizacije

Ona je podsjetila da je zakoniti proces reorganizacije Zavičajnog muzeja i Umjetničke galerije Josip-Bepo Benković, nakon usvajanja Elaborata i Odluke o organizovanju JU Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković, nasilno prekinut.

Ona takođe tvrdi da prema nalazu Inspekcije Ministarstva kulture, sve dalje odluke, izmjene i dopune odluka Skupštine opštine Herceg Novi predstavljaju povredu Zakona o kulturi.

“Ministarstvo kulture je na nezakonitosti, nakon upravnog i inspekcijskog nadzora reagovalo putem tri zvanična akta upućena predsjednici Skupštine kojima se nalaže izvršavanje mjera za vraćanje u okvir zakona. Naložene mjere ne da se ne izvršavaju, nego se insistira na kršenju zakona”, ističe se u saopštenju Ćapinove.

Motivi su politički

Ćapin smatra da je neisplaćivanje januarskih zarada radnicima Muzeja i Galerija politički motivisano.

“Je li to socijalni program program SNP-a da se umori i zbriše 18 politički nepodobnih porodica? Je li to "narodna" demagogija SNP-a i NS-a? Je li to zalaganje za struku PzP, dok pokušavaju nasilno da postave za direktora osobu bez diplome i struke i da reorganizuju Ustanovu sa nepismenim, nestručnim i protvzakonitim Statutom? Je li NOVA za rasturanje kulturnih dobara Herceg-Novog? Treba li da izađemo na ulicu i da pocijepamo naše diplome, uvjerenja o stručnim ispitima i licence?”, pita se Ćapin.

V.D. direktorka "Muzeja i Galerija" u Herceg Novom prozvala je poslanika SNP-a Obrada Gojkovića kao i pojedine službenike Opštine Herceg Novi.

“Da li narodni poslanik Obrad Gojković u parlamentu Crne Gore uzima državni novac da glasa za zakone Crne Gore, a u Skupštini Herceg Novog da se izruguje istim tim zakonima? Da li zakone piše predsjednica SO Danijela Đurović? Da li je resorni načelnik Vladimir Žutković sa samo 9 mjeseci radnog iskustva postavljen za rukovodioca u organu lokalne uprave da bi se igrao sa kulturnim dobrima i da stručnjaci moraju Upravu policije da obavještavaju o njegovim upadima sa privatnim obezbjeđenjem u Ustanovu tražeći zaštitu? Zar može i dalje da bude na istom radnom mjestu bez državnog ispita, kada zakon propisuje otkaz po sili zakona? Koliko će još nelegalnih pečata napraviti predsjednik Opštine, "predsjednik" Savjeta i Nataša Tatalović i pokušati da ih zoupotrebe? “, navodi se u saopštenju koje potpisuje Ćapin u kom se dodaje da ustanova ima žiro račun, validan pečat, odgovornu i ovlašćenu osobu sa deponovanim potpisom da nema razloga da se krši Zakon o radu.