Suđenje između Femana i Prve banke: Dug Holder brokera naplatili od klijenta

Firma Feman srpskog poslanika Miodraga Nikolića potražuje 16.872 eura i 6.000 eura za kamate

70 pregleda0 komentar(a)
Prva banka, Foto: Boris Pejović
19.03.2014. 19:19h

Direktor Holder broker dilera u stečaju Dejan Vasović saopštio je u Privrednom sudu, da je Prva banka 2010. godine na štetu privatne firme Feman prinudno naplatila 16.872 eura.

Vasović je to kazao kao svijedok u slučaju Feman protiv Prve banke, i istakao da banka nije postupila po nalogu Holdera da zaštiti klijentski devizni račun ni nakon ukazivanja da kršeći Zakon o hartijama od vrijednosti.

Vlasnik firme Feman iz Jagodine Miodrag Nikolić i sada poslanik vladajuće koalicije Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije tužbom traži od Prve banke nadoknadu od skoro 17.000 eura i 6.000 eura za kamate. On već četiri godine, kako tvrdi, od Prve banke nemože da naplati novac za akcije Elektroprivrede Crne Gore koje je prodao 2009.

"Prva banka umjesto da odmah prihvati zahtjev i zaštiti devizni račun naše brokerske kuće od prinudnih naplata, ona je skinula novac Feman i prekšila član 82. Zakona o hartijama od vrijednosti. Ovim članom je predviđeno da je klijentov račun potpuno i najstrože zaštićen i da je novac na njemu odvojen od ostalih sredstava i da isključivo pripadaju klijentima brokerske kuće", naveo je Vasović.

Feman je prodao italijanskoj firmi A2A 5.200 akcija EPCG za 43.680 eura, ali je zbog proceduralnih propusta Prve banke, kako tvrde iz Femana, uz kašnjenje dobio samo 26.160 eura.

Ovlašćeni predstavnik Prve banke Petrašin Kasalica istakao je međutim da su potraživanja Femana zastarela i da su navodi tužioca neosnovani. On je kazao da je banka 9. oktobra 2009. Femanu uplatila 43.113 eura po nalogu Monte adrije brokera kupca.

"Nakon toga NLB banka Beograd upozorava Prvu banu da izvrši povraćaj novčanih sredstava Holder broker uz umanjenje provizije od 30 eura. Istog dana Prva banka vraća novac na devizni račun Holdera. Međutim, Prva banka je još 12. juna 2009. podnijela predlog za izvršenje protiv Holdera kao izvršnog dužnika radi namirenja duga po kreditu u iznosu od 16.582 eura, koji je usvojen od Privrednog suda", ispričao je Kasalica.

On je objasnio da je Centralna banka Crne Gore postupila po rješenju o prinudnoj naplati njihovog potraživanja te je Prva banka 16. februara 2010. na taj način namirila svoje potraživanje.

Bivši sekretar Holdera Marija Mitrić kazala je da je ovlašćena službenica Prve banke Ljerka Rondović, koja je telefonom obavijestila da novac ne mogu vratiti na račun Femana. Rondović juče nije došla na suđenje pa joj je poslat novi poziv. Sudija Borjanka Zogović nastavak ročišta zakazala je za 31. mart.