Vojska i policija na granici sa Albanijom: Mješovite patrole prate migrante

Vojska i policija zajedno kontrolišu pojas oko graničnog prelaza Božaj

139 pregleda0 komentar(a)
Vojnik, vojska, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
17.08.2018. 06:35h

Pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) od juče kontrolišu pogranični pojas i državne granice sa Albanijom, u zoni graničnog prelaza Božaj. Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da će granicu kontrolisati mješovite patrole Uprave policije i vojske.

“Prvenstveni cilj je sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice sa Albanijom, ali i drugih nezakonitih radnji na granici i u pograničnom pojasu”, navode u ministarstvu na čijem je čelu Predrag Bošković.

Navodi se i da su pripadnici vojske angažovani na čuvanju granica na osnovu odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Savjet je tu odluku donio sredinom jula, nakon razmatranja Izvještaja o uticaju migrantske rute iz Albanije i Grčke na bezbjednost Crne Gore.

“Utvrđeno je da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće i da se preduzimaju sve potrebne radnje na aktivnom praćenju i reakciji na ilegalne migracije. Savjet je donio odluku o angažovanju pripadnika Vojske zbog podrške organu uprave nadležnom za poslove policije u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata do kraja godine”, ocjenjeno je tada.

Pojedine članice Evropske unije (EU) tražile su da Crna Gora i Albanija zaustave migranate, koji preko tih država i Bosne i Hercegovine pokušavaju ilegalno da uđu u Uniju. Mađarski premijer Viktor Orban nedavno je izjavio da odbranom svojih granica Crna Gora brani čitavu EU. Mađarska je zbog toga Vladi Crne Gore donirala 25 kilometara bodljikave žice, ali je premijer Marković kazao da ona neće biti upotrijebljena za sprečavanje nelegalnih ulazaka migranata u Crnu Goru.

Marković je tada odbacio navode o podizanju kampova za migrante na teritoriji Crne Gore, navodeći da se radi o centrima za prihvat.