Pljevaljski kolektor u Židovićima kreće do kraja mjeseca

Sekretar Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove Zoran Čolović je kazao da je isključivi krivac za kašnjenje radova španska firma “Akvalija” koja plaća sukcesivno penale zbog nepoštovanja ugovorenih rokova

76 pregleda0 komentar(a)
postrojenje za preradu otpadnih vodaŽidovići, Foto: Goran Malidžan
16.08.2018. 19:13h

Postrojenje za preradu otpadnih voda u pljevaljskom selu Židovići biće pušteno u probni rad do kraja mjeseca.

To tvrdi sekretar Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove Zoran Čolović, koji je istakao da su radovi u završnoj fazi.

Radovi su vrijedni više od šest miliona eura. Projekat se sa 3,5 miliona finansira iz pretpristupnih fondova (IPA), a 2,5 miliona eura kreditno će se zadužiti Opština Pljevlja.

Radovi su započeli u novembru 2014. i završetak kasni skoro godinu i po.

Čolović je kazao da je isključivi krivac za kašnjenje radova španska firma “Akvalija” koja plaća sukcesivno penale zbog nepoštovanja ugovorenih rokova.

Zbog navodnih problema u nabavci neophodnog materijala, izvođač nije mogao da ispoštuje ni posljednji rok - kraj marta ove godine.

Kapacitet postrojenja je 42.000 korisnika, s tim što će se u prvoj fazi raditi za 28.000.

Čolović je kazao da su izgrađena tri betonska bazena ukupnog kapaciteta od oko 5.600 metara kubnih, podignuta je tehnička zgrada iz koje će se upravljati postrojenjem, tu je i administrativna zgrada sa laboratorijom za ispitivanje kvaliteta vode, bioreaktori, primarni i sekundarni taložnici, prostorija za odlaganje i sagorijevanje mulja.

Urađena su i četiri odvoda za premošćavanje u slučaju kvara ili zastoja rada postrojenja, kojima bi se voda slala pravo u Ćehotinu. Tu je i povratni vod kojim se nedovoljno prerađena voda vraća na početak postupka prerade.

Voda će se prečišćavati SBR metodom, gdje se dodaje kiseonik i aditivi radi bržeg pročišćavanja. Ta metoda je savremenija, brža, ali i skuplja od uobičajene - taloženja.

Upravljanje postrojenjem biće digitalizovano.

Opština imala obavezu da dovede struju i vodu za postrojenje. Godišnji troškovi električne energije za postrojenje procijenjeni su na 200.000-300.000 eura.

Čolović je kazao da su ranije završeni radovi i izdata upotrebna dozvola za glavni kolektor u dužini od četiri kilometra vrijedni 1,05 miliona eura. Taj iznos u potpunosti je grant Evropske investicione banke. Za rekonstrukciju i uređenje korita rijeke Ćehotine, koje je sastavni dio projekta, potrebno je obezbijediti dodatnih 5,2 miliona eura.