Cicmil-Sarić: Karcinom dojke je jedan od danaka urbanizaciji

Ginekolog Milovan Jovanović, kazao je da rak grlića materice visoko preventivan i i ako se žene na vrijeme jave on je skoro sto posto izlječiv

282 pregleda0 komentar(a)
Radionica Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
15.03.2014. 13:41h

U Crnoj Gori od raka dojke godišnje oboli 250 do 280 žena, a njih 80 umre od ove bolesti, saopšteno je danas na radionici koju je na temu prevencije raka dojke i grlića materice organizovala NVO „Žena danas“ i Dom zdravlja u Pljevljima.

Na izuzetno posjećenoj radinici o raku dojke govorila je dr Nada Cicmil-Sarić, onkološkinja u Kliničkom centru Crne Gore. Ona je istakla da su ovakve radionice edukativno -informativnog karaktera, jedan od najpristupačnijih vidova informisanja o ovom problemu.

"Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena i drugo po učestalosti po umiranju od malignih bolesti svugdje u svijetu, pa i kod nas. To je bolest koja nije u padu, čak je u stalnoj stagnaciji i porastu i u razvijenim djelovima svijeta i može se slobodno reći da je jedan od danaka urbanizaciji. S obzirom na činjenicu da svake tri minute u toku dana jednoj od žena na svijetu bude postavljena dijagnoza ove bolesti i da joj povelja UN posvećuje cijeli mjesec oktobar, a ne samo jedan dan u godini, mislim da je dovoljno da bi se shvatio značaj ovog problema", kazala je Cicmil-Sarić.

Ginekolog Milovan Jovanović, kazao je da rak grlića materice visoko preventivan i i ako se žene na vrijeme jave on je skoro sto posto izlječiv.

On je upozorio da je bolest sve učestalija i da se starosna granica pomjera, pa se bolest javlja i kod mlađih žena.

Radionica održana u Pljevljima bila je peta po redu na sjeveru Crne Gore i sve su održane uz podršku Ministarstva zdravlja Crne Gore. U ovoj nevladinoj organizaciji planiraju da održe još tri radionice u opštinama na sjeveru Crne Gore.