Čuturilo: Političari nemaju dodira sa realnošću

“Narod nije slijep. Može da bude trenutno zaslijepljen, ali političari su definitivno slijepi jer su izgubili svaki kontakt sa realnošću”

0 komentar(a)
14.03.2014. 17:28h

"Neko kao ja", numera koji je preksinoć objavio beogradski kantautor Nikola Čuturilo Čutura, njegov je, kaže, doprinos aktuelnoj situaciji.

U razgovoru za Vijesti, muzičar objašnjava da je ovu kritičku numeru napisao jer je to njegova mentalna higijena. “Doživljavam kao svoju skromnu misiju da dam najbolje od sebe i da podijelim sa onim ljudima koji to prepoznaju kako ja vidim ovaj trenutak, kako o njemu razmišljam i kako se prema njemu odnosim.

Osjetio sam potrebu da se nešto izgovori koliko god je to moguće konkretno, a da ne bude banalno i potpuno sam zaprepašćen reakcijama. Za prvih petnaestak sati pjesma je imala nekoliko hiljada pregleda na Youtube kanalu, a telefon ne prestaje da zvoni”, priča Čutura dodajući, da je uvidio da je pravi trenutak za objavljivanje singla. “Mogu da se pomirim da živim teško, ali ne mogu da se pomirim da me neko laže u lice beskurpulozno i da mi objašnjava stvarnost koja ne postoji.

Znam da to ne mogu da promijenim, ali mogu da se odredim prema tome”, dodaje muzičar koji je u pet minuta, koliko traje singl uspio da opiše sve što se dešava ne samo u Srbiji, već i na čitavom Balkanu. Kao neko ko je imao priliku da raste i živi u srećnijem vremenu, Čutura priznaje da je bio veoma tužan dok je pisao ovaj tekst.

“Pamtim bolja vremena i znam da neke stvari i sad mogu da budu bolje. Sa druge strane, mislim da moramo sebi davati oduška, svako sa svoje strane, koliko može. Ja pišem pjesme i to je jedini način kako mogu da se ostvarim i komuniciram sa ljudima” priznaje Čuturilo, koji u refrenu pjesme kaže "najbolje je kada ćutim, ja za ovo nijesam stvoren".

Ipak, Čutura je odlučio da progovori jer se nada da se muzikom može mijenjati svijest naroda. “Naivno vjerujem da možeš promijeniti svijest ljudi, ako na pet minuta uzmeš nečiju pažnju i malo ga zamisliš.

Ogromna je stvar, ako si na bilo koji način nekom od pomoći, jer kada se čovjek na trenutak zamisli i osjeti bolje, a ja sam tome doprinio, onda sam najsrećniji jer je moja misija uspjela”, smatra on.

Sa saradnikom Peđom Milanovićem odlučio da singl čiji je tekst pun satire i sarkazma bude “muzički opušten i ležeran”, da slušajući numeru ljudi shvate da ima nade i da se ne treba predavati. Zato je, kaže, aranžman napravljen u akustičnoj varijanti.

“Ako sam u tekstu na ivici brutalnosti, odluka je bila da muzika i aranžman ne budu agresivni. Ovo je bio eksperiment koji je očigledno uspio“, ponosan je naš sago - vornik. Numeru prati i video u kojem Čutura pjeva vezanih očiju. Na pitanje, koga predstavlja u pjesmi i ko je slijep narod ili političari, odgovara: “Narod nije slijep. Može da bude trenutno zaslijepljen, ali političari su definitivno slijepi jer su izgubili svaki kontakt sa realnošću”.

Muzičar ipak nije za to da se promjene traže na ulici. “Nijesam siguran koliko je vrijeme za ulicu.

Nju smo prošli. Moramo da radimo na drugačiji način, da zbijemo redove, da se organizujemo da radimo najbolje, da se borimo i za svoj posao i svoju porodicu, ali zajedno. Treba da napravimo front.

Pojedinačno može da se dobaci, ali to nije dovoljno jako”, objašnjava Čutura, ističući da je ovaj singl najava novih pjesama. “Stalno pišem, jer nažalo - st, sem muzike ništa drugo ne znam da radim. Sa druge strane sam srećan što me je ovaj posao odabrao, tako da uskoro možete da očekujete nova izdanja. Nastaviću da radim, a ako ne bude posla, izmisliću ga”, obećava Čutura.

Sa Dejanom Cukićem večeras nastupa u Podgorici

Nikola Čuturilo večeras će zajedno sa kolegom Dejanom Cukićem nastupiti u podgoričkom lokalu Greenwich.

“Prije tri nedjelje bio sam na istom mjestu, što znači da nije bilo toliko loše, čim su nas zvali opet”, pohvalio se Čutura dodajući da je to unplugged varijanta, a za dva i po sata pored autorskih pjesama, sviraće i obrade numera koje vole da slušaju.

Saradnja ova dva muzičara datira još odranije, jer je Čutura autor nekih od najvećih Cukićevih hitova među kojima su “Ru ža ispod pepela”, “Ljetnje kiše”,”Nebo jedino zna”. “Saradnju smo obnovili jer sam za njegov novi album ”Priča o ljubavi” napisao naslovnu numeru.

U situaciji u kakvoj jesmo, veoma je teško podnijeti troškove dolaska benda, i ovo je jedina realna opcija da nastupimo”, objašnjava Čuturilo.