Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero počinje 15. marta

Do 1. juna zabranjeno je loviti sve vrste ribe, izuzev jegulje, zbog sezone mrijesta. Iz NPCG pozvali građane da prijave sve nezakonitosti

108 pregleda7 komentar(a)
13.03.2014. 20:06h

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) podnijeli su u 2014. godini sedam prekršajnih i jednu krivičnu prijavu, zbog nelegalnog izlova ribe na Skadarskom jezeru.

Iz NPCG je saopšteno da je u tom periodu oduzeto 15 nelegalnih sredstava za ribolov i da će lovočuvari NP-a “Skadasrko jezero” intenzivnije kontrolisati to zaštićeno područje tokom ribolovnog zabrana, koji počinje 15. marta.

“Ribolovni zabran u NP-u 'Skadarsko jezero', na sve vrste riba izuzev jegulje, počinje 15. marta i traje do 1. juna. Od sredine marta do početka juna ribolovci ne smiju da love zbog sezone mrijesta. S tim u vezi, u cilju zaštite ribljeg fonda, služba zaštite NP 'Skadarsko jezero' intenzivnije će kontrolisati korišćenje dobara parka”, saoštili su iz NPCG.

Apelovali su na “ekološki osviješćene i odgovorne” građane da sve nezakonitosti prijave službi zaštite NP “Skadarsko jezero”.

Istakli su da se u februarskom Izvještaju o radu pomenutog nacionalnog parka navodi da se “intenzivno na čitavoj vodenoj teritoriji jezera vrši sprečavanje nelegalnog ribolova”, a da se ribolovna oka konstantno nadziru i sprečava krivolov.

Iz NPCG tvrde da je šest lovočuvara u petak završilo obuku u Policijskoj akademiji u Danilovgradu, na koju su poslati nakon što je upravna inspekcija utvrdila da su radili bez licence.

Za vrijeme prošlogodišnjeg ribolovnog zabrana NPCG su podnijeli 16 krivičnih prijava zbog krivolova i oduzeli 18 kilograma nezakonito ulovljene ribe.

Nakon ovih rezultata, koje su saopštili iz NPCG-a, reagovali su radnici službe zaštite NP-a “Skadarsko jezero”, istakavši da je prijava bilo mnogo više. Sprovedena je i interna istraga i utvrđeno je da su ipak bili tačni podaci NPCG, zbog čega su potom kažnjeni administrativni radnici NP “Skadarsko jezero”.

Čišćenje Starog viganja ne pominju

Jedna od deponija u Starom viganju, Foto: Luka Zeković

Iz resora Zorana Mrdaka nijesu odgovorili da li će i kada očistiti deponiju na Starom viganju, za koju su, prema ranijem saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma, nadležni NPCG i komunalci. Mrdak je u izjavi za “Vijesti”, a potom i reagovanju, pozvavši se na Prostorni plan za područja sa posebnom namjenom i Zakon o nacionalnim parkovima, tvrdio da deponije nijesu unutar parka.

Pomenuti dokumenti, međutim, nedvosmisleno govore da su ogromne deponije nekoliko stotina metara unutar parka, što tvrdi i sudski vještak za oblast geologije Staniša Ivanović.

NPCG apeluje na ekološki osviješćene i odgovorne građane da nelegalni ribolov, kao i sve vrste aktivnosti koje smatraju neprimjerenim i nedozvoljenim, prijave Službi zaštite na brojeve telefona 067/344-356, 067/342-899.

Galerija

Viganj, smeće, deponija FOTO: Luka Zeković