Radnici i sindikat Rudnika boksita za različita rješenja

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović kazao je da mu je neshvatljiva odluka dijela radnika da se blokira odvoz rude

95 pregleda5 komentar(a)
12.03.2014. 13:39h

Dok Samostalni sindikat nikšićkih Rudnika boksita podržava realizaciju poslovno tehničke saradnje i zagovara ideju o nastavku pregovora sa ministarstvima rada i socijalnog staranja i ekonomije, ostali radnici traže da se kompanija odmah proda kako bi im radni staž od juna 2009.godine do proglašenja stečaja bio povezan po obračunatim a ne minimalnim zaradama i najavljuju blokadu rude.

Dok će oni ujutro u deset sati biti ispred transporta kako bi blokirali eventualni odvoz rude, druga grupa radnika koja je protiv blokade a za proizvodnju okupiće se u istom terminu na rudokopu Zagrad.

„Poslovno tehnička saradnja može da se oduži a mi time ništa nijesmo riješili, pogotovo što Vlada ne pristaje da nam uplati radni staž po obračunatim već po minimalnim zaradama, pa bi nam i penzija bila niža 40 odsto“, kazao je predstavnik radnika Miomir Čolokavić na zboru ispred upravne zgrade gdje je bilo okupljeno oko 80 zaposlenih. On je kazao da nijesu odustali od namjere da mašinama krenu za Podgoricu što će i uraditi čim im budu vraćeni oduzeti ključevi.

„Ne znamo ko je to naredio ali ključevi od mašina, u kojima nema goriva, su oduzeti od svih radnika. Kada dobijemo ključeve i kada se mašine uključe sa njima ćemo krenuti za Podgoricu. Blokiraćemo isporuku rude kupcima, nećemo dati niko da uđe u poslovno-tehničku saradnju dok problem povezivanja radnog staža ne riješimo sa Vladom“, poručio je Čolaković.

Miomir Čolaković (FOTO: Ilija Petrušić)

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović kazao je da mu je neshvatljiva odluka dijela radnika da se blokira odvoz rude i spriječi poslovno tehničku saradnju tim prije što se prodaja firme ne može realizovati najmanje za pola godine.

„Za to vrijeme, u ovim uslovima, radnici bi bili na ulici, bez posla i plata.

Zbog toga je za nas jedino rješenje nastavak pregovora i sklapanje poslovno tehničke saradnje, a apelovao bih na Skupštinu da što prije izglasa zakon o povezivanju radnog staža“, kazao je Bojanović. Prema njegovim riječima povlačenje radikalnih mjera, u situaciji kada je u preduzeću proglašen bankrot, je mač sa dvije oštrice jer se može desiti da dođe do zatvaranja Boksita što bi bilo pogubno za radnike.

Bojanović je kazao da im je sinoć ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković predložio dvije varijante kako da se riješi problem nepovezanog rad nog staža.

„Prva varijanta podrazumijeva da se ozvaničenjem zakona u martu svim radnicima uplati staž po osnovu minimalne cijene rada, a da se nakon prodaje Boksita nadomjesti traženi iznos do obračunatih zarada.

Prema drugoj varijanti odmah bi se realizovao socijalni program i počelo prijavljivanje zainteresovanih kojima odgovara odlazak iz preduzeća bez uslova za regulisanje penzije. Moramo provjeriti spiskove prijavljenih radnika jer nam je cilj da rasteretimo firmu pa makar to bilo da ode i 30 radnika”, kazao je Bojanović.

Prema njegovim riječima dio menadžmenta zarad ličnih interesa, a na štetu preduzeća, lobira za neku od kompanija koje su se prijavile za poslovno tehničku saradnju, što Samostalni sindikat neće dozvoliti. „Skrećemo im pažnju da se manu tog posla jer ćemo preduzeti radikalne mjere protiv njih.

Ovo što se desilo Boksitima je i njihova odgovornost jer su 15 godina u menadžmentu i da su radili kako treba do ovoga ne bi došlo“, kazao je Bojanović. Prema njegovim riječima i stečajna uprava mora više da vodi računa o interesima Boksita i pregovara sa sindikatima koji će odlučivati o sudbini radnika i prihvatiti samo ono što štiti interese zaposlenih a ne pojedinaca.

Galerija