Martineli odgovorio Maduru: Vratite nam pare

"Ne želim da mislim da ovo može da posluži kao opravdanje za neplaćanje i da je venecuelanska država neplatiša", rekao je Martineli

0 komentar(a)
Rikardo Martineli, Foto: Beta/AP
08.03.2014. 10:06h

Predsjednik Paname Rikardo Martineli je juče upozorio venecuelanske vlasti da njihova odluka da prekinu diplomatske odnose sa Panamom ne treba da bude opravdanje da Karakas ne vrati dug u iznosu većem od jedne milijarde dolara.

"Ne želim da mislim da ovo može da posluži kao opravdanje za neplaćanje i da je venecuelanska država neplatiša", rekao je Martineli.

Vlada Venecuele naložila je jutros ambasadoru Paname i još trojici diplomata da u roku od 48 sati napuste zemlju nakon što je Karakas prekinuo diplomatske odnose sa Panamom, jer je ta zemlja zatražila održavanje sastanka zemalja Sjeverne i Latinske Amerike, zbog protesta u Karakasu.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro je vlasti u Panami nazvao "lakejima Sjedinjenih Američkih Država", zato što je ta zemlja zatražila da se u četvrtak u Vašingtonu održi sastanak Organizacije američkih država zbog nemira u Venecueli, budući da je tokom nevladinih protesta u toj zemlji u posljednjih mjesec dana poginulo najmanje 20 ljudi.

Martineli je, međutim, ukazao da je pravi motiv Madurovog poteza to što on želi da se izvuče od isplate velikog iznosa kojeg duguje panamskoj aviokompaniji KOPA, kao i na ime trgovanja u okviru latinoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini Kolon.

"Venecuela želi da prikaže da je blizu bankrota, iako to ne bi trebalo da bude tako, jer je to jedna veoma bogata zemlja. Karakas nema opravdanje da ne vrati svoje dugove", istakao je predsjednik Paname.