Makedonija: Počela kampanja za referendum

Vlada je saopštila da je cilj kampanje širenje informacija od javnog interesa za građane o tome šta sadrži sporazum Makedonije i Grčke i koje su prednosti od ulaska te države u NATO i EU

125 pregleda2 komentar(a)
Makedonija, Vlada, Foto: Shutterstock
15.08.2018. 13:00h

U Makedoniji je danas zvanično počela kampanja za referendum na kojem će se građani izjašnjavati o pitanju "Da li ste za NATO i EU prihvatanje sporazuma između Makedonije i Grčke", koji će biti održan 30. septembra.

Vlada je saopštila da je cilj kampanje širenje informacija od javnog interesa za građane o tome šta sadrži sporazum Makedonije i Grčke i koje su prednosti od ulaska te države u NATO i EU.

Navodi se da će kampanja biti sprovedena u skladu sa standardima za javnu komunikaciju, objektivno i informativno, nepristransno i proaktivno.

U skladu sa tim standardima tokom kampanje za referendum radiće i sve vladine službe za odnose sa javnošću, prenosi Tanjug.

Savjetnik Vlade za evroatlatnske integracije Bojan Maričić rekao je da je glas naroda iznad svega i da je referendum visoko demokratsko pravo i da zato svi, koji su za rješavanje sporazuma Makedonije i Grčke i priključene NATO i EU, treba da izađu i da se izjasne.

"Referendum se smatra jednim od najvažnjijih načina, kojim se izražava i verifikuje volja naroda i stvarni interes građana. Nikada nismo bili bliže ulasku u NATO i EU", piše PortalAlb.

Dodaje da međunarodna zajednica, prije svega EU i Sjedinjene Američke Države, podstiču institucije i druge zainteresovane u zemlji, uključujući i opoziciju da podrži referendum o sporazumu sa Grčkom o rješenju spora o imenu.