Loši političari su najveći problem

Biznis plus je projekat koji okuplja poslovne medije iz šest zemalja regiona, među kojima su i Vijesti

192 pregleda1 komentar(a)
06.03.2014. 21:00h

Glavni problem razvoja Balkana su nesposobni političari koji su stvorili bolestan društveni sistem, smatraju novinari i preduzetnici koji su juče u Zagrebu učestvovali na prvom ovogodišnjem regionalnom poslovnom susretu Biznis plusa, projekta koji okuplja poslovne medije iz šest zemalja regije među kojima su i “Vijesti”.

Glavni urednik portala business.hr i domaćin susreta Plamenko Cvitić kazao je kako su proaktivnost i optimizam ključne riječi koje treba promovisati u javnosti.

Predstavnici hrvatskih državnih institucija predstavili su mjere koje Vlada sprovodi na privlačenju stranih investicija i razvoju preduzetništva. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pohvalio je inicijativu Biznis plusa i naglasio da je podizanje sinergije i saradnje u regiji od velike važnosti. Nikica Gabrić predsjednik Nacionalnog foruma poručio je kako Hrvatska nije privlačna stranim ulagačima i kako takvu situaciju treba mijenjati, ali da to ne mogu vlade koje su „kilave i nesposobne“ i boje se izbornog neuspjeha.

Sumnjivi bogataši ruše imidž preduzetnicima

Kazao je kako preduzetnici imaju loš imidž u javnosti koji se vuče od još od perioda tranzicije kada se kroz privatizacije na sumnjiv način dolazilo do kapitala.

Naši političari su u suštini socijalni slučajevi koji se politikom bave kako bi sebi osigurali egzistenciju, kazao je Ljupče Zikov
On je naveo da je njegovoj, medicinskoj branši, još moguće dobro poslovati jer je državni zdravstveni sistem u rasulu i bolnice im nisu nikakva konkurencija na tržištu.

„Bez novca i veze nema dobre medicinske usluge“, izjavio je Gabrić navodeći da je uzeto sve najgore od socijalizma i kapitalizma i stvoren neodrživ i bolestan društveni sistem. On je naveo i da je u Hrvatskoj ipak bolje nego u zemljama regiona.

Glavni urednik makedonskog poslovnog magazina Kapital Ljupčo Zikov kazao je da je Makedonija na papiru uspješna u privlačenju stranih investicija, ali da situacija nija tako bajna kako se na prvi pogled čini.

„Mi smo prije dvadeset godina krivo zakopčali košulju i sada se non-stop čudimo zašto nas žulja, nikako da ju otkopčamo i zakopčamo kako treba. Sada se ta košulja sve više pretvara u ludačku. Naši političari su u suštini socijalni slučajevi koji se politikom bave kako bi sebi osigurali egzistenciju“, kazao je Zikov.

On je naglasio kako je u Makedoniji na snazi sekundarna privatizacija u kojoj imovinu prezaduženih poduzeća preuzimaju banke.

Vlada oligarhija koja ima novac, ali ne i viziju

„Na vlasti je politička i ekonomska oligarhija koja ima novac, ali nema viziju što s njim“, izjavio je Zikov, dodavši kako je Makedonija dokaz da strane investicije ipak dolaze u zemlje koje su politički nestabilne, budući da je u zadnje tri godine preko 90 stranih kompanija tamo otvorilo podružnice.

On je naveo da građani od toga imaju malo koristi jer se većina sirovina i dalje uvozi, investitori dobijaju povoljnosti od države a daju male plate radnicima.

„Problem političara na Balkanu je to što ne znaju raditi. Treba nam blickrig u ovim strukturama“, zaključio je Zikov.

Bivši političar a sada preduzetnik u papirnoj industriji Zlatko Canjuga, rekao je kako politika nije tako jednostavan posao kako se svima na prvu čini.

„Rad s ljudima je težak, promjene su teške i sve to ide puno sporije nego što bi mnogi htjeli“, kazao je Canjuga.

Banke previše zatvorene

On je naveo da je problem u poslovanju što su banke previše zatvorene.

“Traže enormnu sigurnost, 200 odsto garancija i žele biti u potpunosti izuzeti od rizika, kao da ne žive u okruženju kakvo jeste“, požalio se Canjuga, a s njim su složili i drugi sagovornici.

Melida Ivković iz Hrvatske agencije za investicije i konkurentnost nabrojala je vladine mjere za podsticanje investicija i naglasila kako su se uslovi poslovanja znatno poboljšali u zadnje dvije godine.

Galerija