Djevojke se dobrovoljno prostituišu, posrednici taksisti, recepcioneri...

Najveći rizik od toga sa sobom nose, kako piše, Budva, gradovi Bokokotorskog zaliva, područje Bara i Ulcinj

196 pregleda25 komentar(a)
prostitucija, Foto: Shutterstock
06.03.2014. 21:03h

Članovi organizovanih kriminalnih grupa (OKG) utiču i podmićuju predstavnike lokalnih vlasti, ali i službenike organa za sprovođenje zakona, državne uprave, pravosuđa.

U policijskom dokumentu o procjeni opasnosti koji državi prijeti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA), objašnjava se da su na meti mafijaša gotovo svi državni službenici - od najnižeg do najvišeg nivoa.

“Motivi kriminalaca da podmićuju državne službenike su različiti, ali generalno posmatrano na to se opredjeljuju kako bi sakrili kriminalne aktivnosti, dobili potrebne informacije ili izbjegli istrage”, piše u SOCTA-i.

Navodi se da kriminalci u najvećem broju slučajeva, kao koruptivno sredstvo koriste novac, ali su “zastupljene i razmjena usluga i nuđenje različitih vrsta roba”.

Na lokalne vlasti najčešće, kako stoji u dokumentu, utiču kriminalci koji investiraju u osnivanje građevinskih preduzeća.

“Njihova povezanost sa predstavnicima lokalnih vlasti, što je posebno izraženo prilikom učešća na tenderima, daje osnova za postojanje indicija koje ukazuju na korupcije. U prethodnom periodu pojedine kompanije povezane sa članovima OKG, često su u svojstvu partnera učestvovale u izgradnji infrastrukturnih objekata sa lokalnom samouporavom”, piše u dokumentu.

Policija konstatuje da kriminalci “kupuju” službenike lokalne samouprave, kako bi im se omogućila izgradnja objekata bez odgovarajućih dozvola, “što je posebno izraženo u primorskim opštinama”.

Pojašnjeno je da pojedine OKG podmićuju i državne organe u inostranstvu.

Policija je zabilježila da u pojedinim slučajevima kriminalci nude novac bez očiglednih razloga, što je motivisano pridobijanjem većeg broja osoba iz različitih društvenih struktura: “To upućuje na zaključak da djeluju proaktivno, sa ciljem obezbjeđenja saradnika za buduće situacije”.

U prostituciji posreduju svi

U javnoj verziji policijskog dokumenta, navodi se da su prostitucija i industrija zabave, koja uključuje seksualnu eksploataciju, potencijalni rizik i plodno tlo za trgovinu ljudima. Najveći rizik od toga sa sobom nose, kako piše, Budva, gradovi Bokokotorskog zaliva, područje Bara i Ulcinja.

Objašnjava se da se djevojke iz regiona u Crnoj Gori uglavnom dobrovojno bave prostitucijom, ali da u obavljanju najstarijeg zanata posreduju vlasnici noćnih klubova, pripadnici obezbjeđenja, recepcioneri u hotelima, taksiste, vlasnici raznih agencija.

Inspektori koji su radili procjenu opasnosti ocijenili su da bi posebnu pažnju u narednom periodu trebalo obratiti na prostituciju „visokog nivoa”, jer će, kako pretpostavljaju, bogata klijentela sve više angažovati mlade djevojake iz Crne Gore ili okruženja preko interneta ili uz posredovanje „paravan“ agencija, za cjelodnevne ili višednevnu takozvanu „pratnjueskort“ na jahtama ili u izdvojenim privatnim lokacijama.

Takav razvoj događaja, ograničio bi mogućnost preventivne kontrole, pa bi policija teško mogla utvrditi da li su djevojke prislino u ili dobrovoljno u pratnji, sve dok “ne bude prekasno”...

Dodaje se da bi državni organi i zainteresovane nevladine organizacije u Crnoj Gori trebali ponovo diskutovati, preispitati sve opcije i pronaći adekvatan (zakonit) mehanizam kontrole dobrovoljne prostitucije punoljetnih osoba i njihove zaštite. U dokumentu su i naznake legalizacije prostitucije.

“Globalna komisija za HIV i zakone Ujedinjenih nacija u svom 'Izvještaju o rizicima, pravima i zdravlju' za 2012 preporučuje državama koje još nisu usvojile zakone koji štite 'seksualne radnike' da to učine, da dekriminališu 'dogovorni seks odraslih' i 'dobrovoljni seksualni rad' i da u zakonima da u zakonima to precizno razdvoje od trgovine ljudima, seksualne eksploatacije ili zlostavljana djece”, piše u dokumentu.