Romi i Egipćani u Crnoj Gori izloženi diskriminaciji

Istraživanja etničke distance pokazali da svaki drugi stanovnik Crne Gore ne želi da za susjeda ima nekog od pripadnika ove dvije zajednice

467 pregleda2 komentar(a)
Romi Vrela ribnička, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
04.03.2014. 12:16h

Pripadnici romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori izloženi su negativnim stavovima, stigmatizaciji i diskriminaciji, ocijenili su predstavnici CEDEM-a i Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR).

Izvršni direktori CEDEM-a i YIHR, Nenad Koprivica i Edina Hasanaga Čobaj, saopštili su to povodom objavljivanja Izvještaja Komiteta za eliminaciju rasne diskriminacije (CERD) o primjeni Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije.

Oni su podsjetili da su rezultati CEDEM-ovog istraživanja etničke distance, objavljeni u decembru prošle godine, pokazali da svaki drugi stanovnik Crne Gore ne želi da za susjeda ima nekog od pripadnika te zajednice.

"Stoga je neophodno da država osigura mehanizme i sredstva za djelotvornu primjenu i praćenje učinaka politika koje imaju za cilj da otklone diskriminaciju prema pripadnicima ove nacionalne zajednice", poručili su predstavnici CEDEM-a i YIHR.

Komitet je razmatrao drugi i treći izvještaj Crne Gore o primjeni te Konvencije na sjednici održanoj 5. i 6. februara i izrazio zabrinutost zbog teške socio-ekonomske situacije pripadnika te zajednice i njihove izloženosti diskriminaciji.

"Povodom razmatranja ovog izvještaja, CEDEM i YIHR su pripremili i Komitetu uputili alternativni izvještaj o stanju u oblasti borbe protiv diskriminacije. U tom izvještaju, CEDEM i YIHR ukazuju na rizik od apatridije među populacijom interno raseljenih Roma i Egipćana sa Kosova, kao i na otvorenu i skrivenu diskriminaciju u pristupu tržištu rada", navodi se u saopštenju.

CEDEM i YIHR su naglasili i nedovoljne napore države na planu suzbijanja dječjeg rada, maloljetničkih i prinudnih brakova, odnosno sprječavanja da te osobe postanu žrtve trgovine ljudima i ekonomske i seksualne eksploatacije.

"Pored položaja romske i egipćanske zajednice, CEDEM i YIHR su upozorili i na potrebu da se tražiocima azila koji trenutno žive u privatnim objektima obezbijedi efektivna primarna zdravstvena zaštita, kao i dovoljne količine hrane", navodi se u saopštenju.

U izvještaju Komiteta se ukazuje i na izražen rizik od apatridije među populacijom interno raseljenih Roma i Egipćana sa Kosova, ali i na visoku stopu napuštanja školovanja od djece romskog, aškalijskog i egipćanskog porijekla, posebno djece koje imaju 11 godina i više.

"Komitet izražava zabrinutost da stanovnici kampa Konik žive u de facto segregaciji i poziva državu da što prije krene sa izgradnjom 60 stambenih jedinica za stanovnike Konika, najavljenom za 2014. godinu", kaže se u saopštenju.