Sjeverna Koreja opet testira rakete

Ministarstvo u Seulu pri tom ocjenjuje da njihov sjeverni sused očigledno demonstrira svoju snagu tokom tekućih američko-južnokorejskih vojnih vježbi

2 komentar(a)
Sjeverna Koreja, rakete, Foto: Beta/AP
04.03.2014. 11:48h

Sjeverna Koreja je iz svoje istočne luke Vonsan danas ispalila više raketa u more, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo u Seulu pri tom ocjenjuje da njihov sjeverni sused očigledno demonstrira svoju snagu tokom tekućih američko-južnokorejskih vojnih vježbi.

Rakete su ispaljene sa MLRS lansera, koje karakteriše mogućnost višestruke paljbe, visoka automatizovanost i mobilnost, sa kojih se mogu ispaljivati rakete zemlja - zemlja, prenosi AFP.

Sjeverna Koreja je i prošle nedjelje s istočne obale lansirala četiri rakete "skad", dometa od 300 do 800 km, koje bi znači mogle da pogode bilo koju metu u Južnoj Koreji. Seul je to okarakterisao kao "bezobzirnu provokaciju".

SAD su pozvale Sjevernu Koreju da pokaže uzdržanost i da se pridržava rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, kojima se od Pjongjanga traži da napusti svoj balistički raketni program.

Nedavno je susret porodica razdvojenih u ratu na Korejskom poluostrvu, prvi za tri godine, unio nadu da bi između Severa i Juga moglo da dođe do većeg otopljavanja i saradnje.

Tom prilikom, međutim, nije uslišena želja Pjongjanga da se vojne vežbe SAD i Južne Koreje odlože za kasnije. Vježbe su počele prošle nedjelje i potrajaće sve do sredine aprila, a Sjeverna Koreja ih je proglasila "probom za invaziju".

Najnovija lansiranja raketa se tumače kao želja Pjongjanga da demonstrira svoju moć nakon što je prethodno napravio kompromis oko susreta razdvojenih porodica.