Lukšić: Crna Gora posvećena radu Savjeta za ljudska prava

Prema riječima Lukšića, ukidanje smrtne kazne ostaje jedan od glavnih prioriteta Crne Gore u Savjetu

63 pregleda6 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
03.03.2014. 17:19h

Crna Gora ostaje posvećena jakom i nezavisnom multilateralnom sistemu ljudskih prava koji nepristrasno nadgleda implementaciju normi i odgovara na kršenja ljudskih prava širom svijeta, poručio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić. Kako je saopšteno iz Ministarstva, Lukšić je danas u Ženevi učestvovao na Segmentu na visokom nivou 25. sesije Savjeta Ujedinjenih nacijha (UN) za ljudska prava Lukšić je kazao da je Crna Gora u potpunosti posvećena radu Savjeta za ljudska prava i njegovim mehanizmima. Prema njegovim riječima, ukidanje smrtne kazne ostaje jedan od glavnih prioriteta Crne Gore u Savjetu. „Nastavićemo da pozivamo države da preduzmu aktivnosti u pravcu ukidanja smrtne kazne, kako u okviru sesija Savjeta za ljudska prava, tako i u okviru UPR procesa“, rekao je Lukšić. On je kazao da su poštovanje prava djece, žena i djevojčica, osoba sa invaliditetom, kao i borba protiv svih vrsta diskriminacije, na vrhu crnogorske agende za zaštitu ljudskih prava.

Lukšić je kazao da su poštovanje prava djece, žena i djevojčica, osoba sa invaliditetom, kao i borba protiv svih vrsta diskriminacije, na vrhu crnogorske agende za zaštitu ljudskih prava
„Naš je strateški cilj da izgradimo društvo gdje će ranjive grupe svoja prava uživati u potpunosti. Ovo će biti sastavni dio naših budućih aktivnosti u Savjetu za ljudska prava“, naveo je Lukšić. U Crnoj Gori se, kako je kazao, teži stvaranju atmosfere povjerenja i poštovanja među različitim društvenim grupama. „Ovakav sveobuhvatan proces naglašava bitnu ulogu civilnog društva u kreiranju i implementaciji anti-diskriminatornih politika i prakse u Crnoj Gori“, dodao je Lukšić. On se u svom obraćanju osvrnuo se i na kontinuirana ozbiljna narušavanja ljudskih prava u pojedinim djelovima svijeta, i ukazao na neophodnost odgovornog pristupa međunarodne zajednice, naročito kroz rezolucije Savjeta bezbjednosti i Savjeta UN za ljudska prava, rješavanju tog problema. "Uvjeren sam da je međunarodni sistem ljudskih prava efikasan u mjeri u kojoj države, kao njegove ključne komponente, iskazuju spremnost da unaprijede stanje ljudskih prava unutar svojih granica, ali i da pomognu onima koji širom svijeta pate zbog kršenja ljudskih prava", poručio je Lukšić. On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, na marginama zasjedanja Savjeta razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Argentine, Hektorom Markosom Timermanom. „Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja o pitanjima od značaja za intenziviranje bilateralne saradnje Crne Gore i Argentine, imajući u vidu skoro otvaranje crnogorske ambasade u Buenos Airesu i planiranu posjetu argentinskog ministra Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju. Iz Ministarstva su pojasnili da četvorodnevni segment Savjeta za ljudska prava predstavlja uvodni dio 25. sesije Savjeta za ljudska prava, koja se održava od 3. do 28. marta. Među važnijim dešavanjima koja će obilježiti 25. sesiju su i predstavljanje Godišnjeg izvještaja Visoke komesarke za ljudska prava, panel diskusije na visokom nivou o ukidanju smrtne kazne, borbi protiv genocida, promociji preventivnih mehanizama Ujedinjenih nacija, unaprijeđenju i zaštitu okruženja u kojem djeluje civilno društvo. Predmet rada Savjeta u toku 25. sesije biće i pojedinačna pitanja stanja ljudskih prava u zemljama i regionima koji zahtijevaju posebnu pažnju Savjeta, zatim funkcionisanje mehanizama za zaštitu ljudskih prava, specijalnih procedura, kao i usvajabnje konačnih izvještaja Radne grupe za Opšti periodični pregled stanja ljudskih prava i pojedinačne rezolucije. Crna Gora je članica Savjeta za ljudska prava od 1. januara prošle, a njen mandat trajaće do 31. decembra naredne godine.