SNP: Nadležni da ispitaju problem proizvodnje i prometa cigareta

Velizar Kaluđerović, kazao je da podatak da DKP u papirima iskazuje gubitak u poslovanju i neuredno izmiruje obaveze

57 pregleda1 komentar(a)
Velizar Kaluđerović, Foto: Boris Pejović
28.02.2014. 16:24h

Socijalistička narodna partija (SNP) je pozvala nadležnog državnog tužioca i Upravu policije da se pozabave problemom proizvodnje i prometa cigareta u Duvanskom kombinatu (DKP) jer su, kako kažu, ugroženi imovina i interesi države i više hiljada manjinskih akcionara.

Poslanik SNP-a, Velizar Kaluđerović, kazao je da podatak da DKP u papirima iskazuje gubitak u poslovanju i neuredno izmiruje obaveze prema zaposlenima, a istovremeno mjesečno proizvodi oko 170 tona cigareta, mora biti razlog za osnovanu sumnju da su u pitanju neregularni i mutni poslovi.

„Navedeni obim proizvodnje od oko 100 miliona proizvedenih paklica cigareta za godinu, u normalnim uslovima morao bi imati finansijski efekat za budžet po osnovu poreza i akciza od preko 20 miliona eura, kao i da DKP posluje sa višemilionskim profitom“, naveo je Kaluđerović.

On smatra da su obezvrijeđivanje i nezakonito raspolaganje imovinom države i oko 4,37 hiljada manjinskih akcionara u DKP-u dovoljan i ubjedljiv razlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Mila Đukanovića.

Prema njegovim riječima, samo ekstremno neodgovorna vlast može povlačiti poteze kojim se godinama svjesno urušava najstariji privredni kolektiv u Crnoj Gori isključivo sa ciljem da se proizvodnja cigareta ubuduće obavlja u fabrici koja je porpurno u privatnom vlasništvu.

„Ostvarenju navedenog cilja se stremi jer je očigledna namjera vrha vlasti da proizvodnja i prerada duvana budu van kontrole i u takozvanoj sivoj zoni kako bi se desetine miliona EUR koje pripadaju budžetu po osnovu poreza i akciza, kriminalnim transakcijama prelile u džepove privilegovanih pojedinaca“, saopštio je Kaluđerović.

Prema njegovi riječima, motivisani navedenim ciljem, u maju 2010. godine uveden je stečaj u DKP-u, a zatim je uslijedila je nezakonita prodaja imovine DKP-a koja je realizovana direktno na štetu države i svih manjinskih akcionara.

„Skandalozna je činjenica da Vlada potražuje od DKP-a u stečaju oko 30 miliona eura iz perioda prije uvođenja stečaja, a istovremeno daje saglasnost stečajnom upravniku DKP-a da njegovu cjelokupnu nepokretnu imovinu u hitnom i nezakonitom postupku proda za 13 miliona eura preduzeću Zetagradnja Podgorica. Pri tome, kupac se oslobađa obaveze da polovinu kupoprodajne cijene plaća prodavcu sve dok mu se kupljena imovina ne stavi na raspolaganje“, naveo je Kaluđerović.

On je podsjetio da prodata imovina DKP-a nije oslobođena u skladu sa zaključenim ugovorom, tako da se Zetagradnji kao kupcu zbog kašnjenja u oslobađanju kupljenje imovine, godišnje plaća 1,2 miliona eura.

„Prilikom prodaje imovine DKP-a vlast je ugovorila i, do sada nezabilježenu klauzulu, da DKP kao prodavac pokrije sve troškove kupca po osnovu obračunatih kamata na kredite koje je kupac podigao za kupovinu DKP-a.

Sa navedenim ugovornim klauzulama realno je da DKP u stečaju ostane i bez imovine i bez najvećeg dijela kupoprodajne cijene za koju je prodata njegova imovina“, rekao je Kaluđerović.

Vladu, kako je kazao, očigledno ne dotiče problem da će kod navedenog stanja stvari budžet ostati bez mogućnosti naplate oko 30 miliona potraživanja od DKP-a iz perioda prije 2010. godine, kao i da će njen vlasnički dio u imovini DKP-a koji je iznosio nešto preko 50 odsto i vlasnički dio manjinskih akcionara koji je iznosio 48,8 odsto, biti potpuno obezvrijeđeni.