Đurović ostatak zatvorske kazne za ubistvo Pukanića neće izdržavati u Crnoj Gori

Da je Slobodan Đurović prebačen u Crnu Goru, kazana bi mu bila umanjena za tri godine...

290 pregleda0 komentar(a)
28.02.2014. 07:48h

Ministar pravosuđa Hrvatske Orsat Miljenić, odbio je da potpiše odobrenje da Baranin Slobodan Đurović zvani Kardinal ostatak zatvorske kazne za ubistvo urednika “Nacionala” Iva Pukanića izdržava u Crnoj Gori, saopšteno je “Vijestima” iz tog resora.

Ministarstvo se u odgovoru pozvalo na negativno mišljenje USKOK-a, kao i na činjenicu da Đurović nema prebavilište u Crnoj Gori, već u Srbiji.

"Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske primilo je dopis Državnog tužilaštva Hrvatske da u konkretnom predmetu nisu ispunjeni uslovi iz člana 80 stav 1 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, te je izraženo negativno mišljenje o postupku premještaja osuđenika Slobodana Đurovića iz Republike Hrvatske u Crnu Goru", navodi se u odgovoru “Vijestima” koji je potpisao portparol Sergej Abramov.

Članom 80 Zakona o međunarodnoj pomoći Hrvatske, propisano je da “osuđenik koji se nalazi u Hrvatskoj na izdržavanju kazne zatvora na temelju presude domaćeg suda, može podnijeti zamolbu za izdržavanje kazne u zemlji svojeg državljanstva odnosno prebivališta”.

Đurović je državljanin Crne Gore i Srbije, ali ima prebivalište u Srbiji.

Ministar je zato, piše u odgovoru, zaključio da “nisu ostvarene formalne zakonske pretpostavke za nastavak premještaja osuđenika iz Hrvatske u Crnu Goru, pa Ministarstvo pravosuđa ne može udovoljiti zahtjevu Slobodana Đurovića za daljnji nastavak izdržavanja kazne zatvora u Crnu Goru”.

Procedura Đurovićevog prebacivanja u Crnu Goru traje od aprila prošle godine, kada je podnio zahtjev a već u junu Viši sud u Podgorici se saglasio sa time.

USKOK, po čijoj optužnici je Đurović 2010. osuđen na 23 godine zatvora, usprotivio se njegovom prebacivanju u Crnu Goru. Time bi njegova kazna bila smanjena za tri godine pošto je za to krivično djelo maksimalno zaprijećena 20 godina, za razliku od Hrvatske Srbije gdje je 23 godine.