MANS: DIK da počne pripreme za spovođenje izmjena Zakona

"Posebno će biti važno da DIK odmah pribavi sve informacije o trošenju državnog novca"

0 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
25.02.2014. 19:52h

Mreža za afirmacija nevladinog sektora (MANS) pozvala je Državnu izbornu komisiju (DIK) da odmah započne sa pripremom za sprovođenje izmjena i dopuna Zakona o finasiranju političkih partija. Kako je su podsjetili iz MANS-a, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović proglasio je zakone iz seta izbornog zakonodavstva koji su u Skupštini usvojeni 17. februara, uključujući i izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih partija. Na taj način su se, kako su naveli, stekli svi uslovi da se izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih partija počnu u potpunosti primjenjivati, nakon što se one ubrzo objave u Službenom listu Crne Gore. „Iz tog razloga, pozivamo DIK da odmah započne sa pripremom za sprovođenje izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih partija i da obezbijedi da, kada Zakon stupi na snagu, sve njegove ključne odredbe mogu u startu da se primijene“, rekao je direktor monitoring programa u MANS-u Vuk Maraš.

„Posebno će biti važno da DIK pribavi sve informacije pogotovo od onih institucija koje te podatke sada kriju, kako bi mogla da sprovodi dalje faze postupka"
„Podatke o potrošnji državnog novca i zapošljavanju kriju i centri za socijalni rad u Podgorici, Bijelom Polju i Beranama, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Ministarstvo vanjskih poslova i EU integracija, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Zavod za zapošljavanje Crne Gore, Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Fond PIO, Komisija za kontrolu državne pomoći“, kazao je Maraš. On smatra da je sakrivanje informacija o potrošnji novca svih građana Crne Gore i zapošljavanju u predizbornom periodu veoma prisutno i na lokalnom nivou, ali će, kako je naveo, DIK imati sve mehanizme da pristupi i tim podacima i da obezbijedi da se identifikuju i procesuiraju sve zloupotrebe učinjene u svrhu izbora. „Na taj način će se onemogućiti i lokalne institucije da više mjeseci kriju podatke, kao što to sada čine Kabinet gradonačelnika Podgorice, Kabinet gradonačelnika prijestonice Cetinje, sekretarijati za finansije opština Ulcinj, Podgorica i Berane“, rekao je Maraš. On je ocijenio da Crna Gora konačno ima uređen pravni okvir koji može obezbijediti da se novac crnogorskih građana i proces zapošljavanja u državnoj upravi ne zloupotrebljavaju za potrebe, kako je naveo, izbornih kampanja Demokratske partije socijalista, „kao što je to do sada bio slučaj“. Maraš je zaključio da samo od političke volje DIK-a i njegovih kapaciteta zavisi koliko će adekvatna primjena zakona biti u praksi.