Drulović: Svaki trener na svijetu bi poželio Vučinića i Jovetića

"Mislim da Crna Gora ima vrlo zanimljivu grupu i realne šanse da se sa svima podjednako nosi", kaže Drulović

73 pregleda11 komentar(a)
Ljubinko Drulović, Foto: It.uefa.com
25.02.2014. 16:37h

Nekadašnjoj vedeti Porta i Benfike, „Portugalcu“ Ljubinku Druloviću, najvjerovatnije će biti povjeren zadatak da uspavanu Srbiju odvede na Evropsko prvenstvo baš protiv zemlje u kojoj je sticao slavu. U grupi H su još Danska, Jermenija i Albanija, kao i Francuska koja će samo sparingovati.

Iako je prošlog mjeseca postavljen na kormilu „orlova“ samo kao v.d. i to do maja, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije radi i ponaša se kao da će dugo ostati selektor.

Uostalom, Drulovićevi rezultati i u kratkoj trenerskoj karijeri (bio evropski prvak sa omladincima Srbije prošlog ljeta), kao i simpatije koje uživa u srpskoj fudbalskoj javnosti, nagovještavaju da će mu predsjednik FSS Tomislav Karadžić pružiti šansu i u kvalifikacijama.

"Radim kao da ću ostati selektor do ne znam kada. To mi je najvažnije, jer svi moramo da budemo u korist reprezentacije, da damo najbolje što možemo i kako bi poslije dva promašena velika takmičenja obradovali narod u Srbiji i plasirali se na Evropsko prvenstvo", kaže Drulović za „Vijesti“.

Dobili ste tešku grupu?

"Očekuju nas zanimljive kvalifikacije u kojima ćemo se boriti za prva dva mjesta i direktan plasman na Evropsko prvenstvo. Mislim da je Portugal favorit broj jedan, i zbog iskustva i zbog toga što ima po meni najboljeg igrača na svijetu, Kristijana Ronalda. Portugalcima, ipak, neće biti lako, tu smo prije svih mi i Danska sa vrhunskim igračima koji igraju u jakim evropskim klubovima. Učinićemo sve da se nađemo među prve dvije ekipe koje idu na Evropsko prvenstvo, kao što ne bi bila katastrofa i da se u završnicu plasiramo kroz baraž, jer su i Jermenija i Albanija vrlo komplikovane reprezentacije i biće teško osvajati bodove protiv njih. Čeka nas težak posao, ali najvažnije je da se nađemo u Francuskoj - na lakši ili teži način".

Poznajete Portugalce i oni Vas?

"Mnogo godina sam živio tamo, dobro poznajem njihov mentalitet, poznajem i kvalitet, što je vrlo važno. U pitanju je izvrsna reprezentacija, prije svega zbog individualnog kvaliteta Kristijana Ronalda, ali i jakog kolektivnog duha. Oni su se tri puta zaredom plasirali na veliko takmičenje kroz baraž i sigurno da će pokušati ovoga puta da poštede sebe dodatnih kvalifikacija. Sa druge strane, i mi ćemo imati reprezentaciju koja će biti motivisana do kraja, jer u ovoj grupi nemate nijedan meč u kojem bi mogli da se opustite i pomislite da ćete lako uzeti bodove. Jednostavno, morate da budete maksimalno pripremljeni i koncentrisani".

Koliki će biti pritisak novom selektoru da odvede na Euro reprezentaciju koja ima strašan tim, a koja je igrala samo jedno veliko takmičenje od posljednja četiri?

"Ovi momci - a to ću im reći na prvom sastanku - kvalitetom zaslužuju da igraju veliko takmičnje, ali to prije svega zavisi od njih. Oni moraju da se bore, da na najbolji mogući način predstavljaju Srbiju. Jer, ima tu zaista vrhunskih fudbalera i zaista bi šteta bila da takvi igrači propuštaju velika takmičenja, kao što je slučaj sada u Brazilu. Zato moramo da se potrudimo da odemo u Francsku".

Šta to nedostaje Srbiji?

"Moramo da uradimo sve da kvalitet koji imamo dođe do punog izražaja. U fudbalu vam vrhunski fudbaleri ne znače ništa ako ne napravite dobar kolektiv i pravi timski duh. Nekada, kada sam ja igrao za reprezentaciju bivše države, uvijek je bilo fudbalera koji su pravili probleme, nisu se ponašali u reprezentaciji onako kako su se ponašali u svakom klubu. Takav mentalitet uvijek nas je koštao nekog većeg rezultata. Iako se često tražila krivica u drugima, za sve smo sami bili krivi. Srećom, ova reprezentacija Srbije je grupa pravih momaka i pravih profesionalaca i to treba iskoristiti na pravi način".

Kako Vam izgleda grupa u kojoj je Crna Gora?

"Mislim da je vrlo zanimljiva i da imate realnu šansu da se sa svima podjednako nosite. Detalji će odlučivati, ali uz iskustvo koje ste stekli u dva prethodna ciklusa, kada ste bili blizu plasmana, imate veliku šansu da napravite dobar rezultat".

Koliko poznajete crnogorske fudbalere, ima li neko koga biste poželjeli u svojim redovima?

"Crna Gora ima fantastične napadače. Mislim da su Stevan Jovetić i Mirko Vučinić fudbaleri koje bi poželio svaki selektor i svaka reprezentacija".

Drug sa Janovićem, Ognjanovićem...

Ljubinko Drulović kaže da ima puno prijatelja u Crnoj Gori, a osim nekadašnjih saigrača u reprezentaciji bivše države, izdvaja dvojicu...

"Sa Dejanom Ognjanovićem sam igrao u Partizanu, ostali smo baš dobri prijatelji. Sticajem okolnosti iz Portugala su me pitali za savjet kada je on dolazio, dao sam sve preporuke, ali je Oluja imao nesreću da na jednom treningu maltene sam sebi slomi nogu. U pitanju je dobar fudbaler, veliki borac, drago mi je što još igra i osvaja titule u Crnoj Gori", kaže Drulović.

Tu je i Željko Janović, koji je nosio dres portugalskih Penefela, Žil Visentea i Moreinensea, u isto vrijeme dok je Drulović igrao za Porto.

"Družili smo se u Portugalu. Nismo se dugo vidjeli, donedavno, dok se nismo sreli u Užicama na jednom humanitarnom meču.

Zgode i nezgode

Simpatične nezgode obilježile su žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nici koje su vodili Uefin „mastermajnd“ Đani Infantino i 13 legendarnih golmana, od Dina Zofa i Rinata Dasajeva, do Vitora Baije i Petera Šmajhela.

Uefa je, naime, prije žrijeba postavila dva politička ograničenja - Španija i debitant Gibraltar nisu mogli zajedno, baš kao ni Jermenija i Azerbejdžan. Ništa ne bi bilo neuobičajeno da kuglice na žrijebu nisu upravo spojile države koje se ne podnose – Španiju i Gibraltar u grupi C i Jermeniju i Azerbejdžan u grupi I. Naravno, radila su pomjeranja, pa je Gibraltar pomjeren u grupu D, a Azerbejdžan u grupu H.

"Baš ti hvala što si nam ovo priredio – rekao je Infantilno uz osmijeh Fabijanu Bartezu, koji je izvukao kuglicu sa Gibraltarom".

Gibraltar je jedini debitant u kvalilifacijama, ali i najmanja evropska država sa svega 30 hiljada stanovnika (Lihtenštajn, koji je sa nama u grupi ima 37 hiljada). Ovu britansku teritoriju sa samom jugu Pirineja, Španija odbija da prizna kao samostalnu državu.

"Osjećam sam da će nas zapasti grupa sa Španijom. Žao mi je što ne možemo da igramo, nadam se da će se to desiti jednog dana. Fudbal mora da pobijedi politiku", izjavio je selektor Gibraltara Alen Bula, koji je oduševljen što je dobio Škotsku za rivala.

"Mi smo jedna od britanskih nacija i radujemo se duelima sa Škotskom. Puno Škota živi u Gibraltaru i oni će uživati", zaključio je Bula.