Marović: SDP popravlja Vladu, odlazi iz nje ili je ruši

Prema njegovim riječima, sve to je bolje riješiti kroz razgovore u koaliciji nego medijska slaganja ili neslaganja, osporavanja i pokušaja ličnih afirmacija

67 pregleda69 komentar(a)
21.02.2014. 12:12h

Demokratska partija socijalista (DPS) spremna je da ako bude prihvaćen amandman Bošnjačke stranke (BS) o afirmativnoj akciji na lokalnom nivou učini sve da Predlog zakona o izboru odbornika i poslanika bude usvojen, poručio je potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović. On je podsjetio da su u DPS-u pozitivno ocijenili poruku Demokratskog fronta (DF) da budu nastavljeni razgovori o razlozima zbog kojih nije usvojen taj Predlog zakona. "Mi smo ponovili našu spremnost da u slučaju da se prihvati amandman BS-a, koji su podržale i ostale manjiske stranke o afirmativnoj akciji na lokalnom nivou i pored našeg načelnog neslaganja zbog eksperimentalnog karaktera zakona, učinimo napor da na odgovarajuči način doprinesemo stvaranju pretpostavki da se zakon o izborima u najkracem roku usvoji“, rekao je Marović agenciji MINA. On je kazao da u DPS-u očekuju da će razlozi zbog kojih zakon nije usvojen biti brzo uklonjeni i da će DF uložiti poseban napor da se to desi jer, kako smatra, to prije svega u ovom trenutku zavisi od njihove odluke.

„Mi ćemo kao i u svemu do kraja ostati konstruktivni i biti spremni za prihvatanje novih rješenja zasnovanih na Ustavu Crne Gore i najvišim međunarodnim standardima“, rekao je Marović.

Evropska pomoć je važna Na pitanje kako komentariše kritike Evropske komisije (EK) zbog neusvajanja izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika, Marović je ocijenio da se ne radi o potrebi da se kritikuje nego o očekivanoj podršci dijalogu i sporazumjevanju oko osnovnih vrijednosti i pravila daljeg demokrastskog razvoja Crne Gore. „Evropska pomoć nam je neprocjenivo važna i značajna posebno kroz ilustraciju njihovog iskustva i iniciranja najboljih iskustvenih rješenja u visoko razvijenim evropskim zemljama“, rekao je Marović. On smatra da je pomoć EK i njihovih predstavnika važna i u traženju specifičnih rješenja za crnogorske posebnosti koja će biti zasnovana na punom postovanju Ustava. „Intimno vjerujem da EK sa punom pažnjom brine o zaštiti manjiskih prava i protežiranju principa afirmativne akcije na čemu smo i mi u ovom trenutku insistirali duboko vjerujući da na taj način dalje unapređujemo Crnu Goru kao državu građanske, multietničke kulture i života“, rekao je Marović. On je kazao da sve to može samo jačati dalje izgrađivanje povjerenja u izborni proces.

Kritika SDP-u Marović je kazao da je DPS bio nosilac demokratskih promjena Crnoj Gori i da će biti uvijek na čelu svih zalaganja koje žele dalje unaprjeđivanje demokratskih pravila, održive pravne i političke prakse koju svojim iskustvom afirmišu najrazvijenije demokratske zemlje Evrope. Na pitanje kako komentariše odluku DF da bojkotuje rad Skupštine, Marović je naveo da vjeruje da će uskoro biti nastavljeni razgovori kako bi dobili podršku tog saveza i ostalih parlamentarnih stranaka za princip afirmativne akcije. „I na taj način stvorili pretpostavke da se zakon, nadam se, u najkraćem roku i usvoji“, naveo je Marović. Govoreći o odnosima DPS-a i Socijaldemokratske partije (SDP), Marović je rekao da je demokratija veoma složen sistem principa, propisa i kodifikovanih iskustava, a da nije moguća bez većine i manjine. „Većine koja je dobila većinu glasova i preuzima odgovornost za vođenje politike i manjine koja se formira kao opozicija i kontrolnom funkcijom omogućava jaču kontrolnu ulogu javnosti“, naveo je Marović. On je istakao da bez obzira što standardi moderne demokratije daju slobodu svakom članu parlamenta da glasa po svojoj savjesti u Crnoj Gori se, kako je rekao, pojavljuje novo iskustvo. „U kojem to pravo sve češće ne kao pojedinačan stav nego kao stav kolektiva, odnosno partije, odnosno poslanickog kluba, koristi ona stranka koja je učestvovala u formiranju vlade koja je njen dio i čiji predstavnici zauzimaju važna i značajna mjesta u sistemu vlasti“, ocijenio Marović.

Tri opcije

On je rekao da se danas mnogi pitaju da li SDP kao partija vlasti postaje stranka opozicije i zašto se sve češće dešava da njihovi predstavnici u parlamentu glasaju ili protiv predloga sopstvene vlade ili bliže stavovima određenih opoziconih grupa.

Marović je kazao da bi se u analitičkom smislu moglo pretpostaviti da postoje tri odgovora. „Da na ovaj način SDP želi da popravi sopstvenu vladu tako što je osporava zajedno sa "protivnicima" vlade što baš i nije uobičajena demokratska praksa u drugim zemljama“, rekao je Marović. On je objasnio da bi drugi odgovor mogao da biti da SDP, ne slažući se sa stavovima većinskog koalicionog partnera, pokušava da pripremi odlazak iz vlade, uz odlaganje izlaska koristeći prisustvo u vlasti, a čekajući mogući povoljniji i pripremljeni momenat za takvu odluku. Marović je rekao da bi kao treći razlog postoji mogucnost da SDP žel da izazove pad vlade. „Što bi na izvjestan način znacilo mogućnost ili rekonstrukcije sa novim personalnim sastavom koji bi više programski odgovarao SDP ili bi značilo pristajanje na pad vlade pred raspisivanjem novim izbora, prikazujući sve to kao sopstvenu žrtvu u interesu države zbog koje ni jedna funkcija nije vrijedna“, ocijenio je Marović. Prema njegovim riječima, sve to je bolje riješiti kroz razgovore u koaliciji nego medijska slaganja ili neslaganja, osporavanja i pokušaja ličnih afirmacija.“Jer sve to se očekuje od onih koji su ozbiljni i najodgovorniji“, rekao je Marović.

Za saradnju sa svima Komentarišući odnos albanskih partija sa DPS-om nakon formiranja vlasti u Ulcinju, Marović je rekao da DPS sa strankama Albanaca ima trajnu posvećenost zajedničkim vrijednostima građanske, multietničke i demokratske Crne Gore. „Ta bliskost se razvijala i učvršćivala kroz zajednički odbranu prava manjiskih naroda, i u najtežim vremenima, kada su kolone danas jednim dijelom "demokratske opozicije" „jurišali" na sela i ljude Malesije“, rekao je Marović. On je kazao da Crna Gora i DPS imaju posebnu zahvalnost prema svim manjiskim narodima koji su zajedno sa albanskim narodom učestvovali u istorijskoj obnovi državnosti Crne Gore. „Taj doprinos Crna Gora i DPS neće nikad zaboraviti. DPS je i danas u koalicionim odnosima sa svim više manje najuticajnim nacionalnim partijama albanskog naroda na državnom nivou i taj odnos nas obavezuje, da se kroz konkretno ispunjavanje preuzetih obaveza dalje učvršćuje međusobno povjerenje na svim nivoima“, kazao je Marović. On je rekao da je DPS posebno drago što je većina građana u Ulcinju na lokalnim izborima dala većinsku podrsku izbornoj listi te stranke na kojoj su većina bili predstavnici albanskog naroda. „I što je ta lista upravo od većine albanskih glasača za našu listu potvrdila da je DPS u usponu, ne smao u Budvi, Nikšiću, Cetinju, Mojkovcu, Petnjici nego i u Ulcinju“, rekao je Marović. On je ocijenio da je pitanje lokalne koalicije u tom gradu pitanje koje je predmet demokratskih dogovora na tom nivou i ne može na bilo koji način ugroziti kvalitet odnosa na državnom nivou i ostalim poljima saradnje, bez obzira na pojedince kojih ima u svakom narodu i partiji i koji, kako je rekao, za trenutak prednost daju ličnim očekivanjima ili interesima. "Iako smo dugo uvjereni da bez učešća u vlasti većinske liste DPS neće biti moguć očekivan, željan napredak i razvoj Ulcinja i bolji život svih građana, mi novoj koaliciji želimo uspjeha u njihovom radu", poručio je Marović. Upitan da li je DPS odlučio ko će biti kandidat te stranke za gradonačelnika Podgorice, Marović je kazao da je na izborima najvžznije pobijediti sa timom nego izgubiti sa preuranjeno kandidovanim pojedincem. „Važno je imati tim i pojedince koji mogu taj tim voditi. Nama je prioritet je, nakon pobjede u Beranama, koju očekujem 9. marta, da nastavimo sa političkim uspjesima DPS“, kazao je Marović. On je rekao da se DPS zato već ozbiljno sprema i sigurno će imati tim koji će biti spreman za pobjedu u Glavnom gradu. Govoreći o mogućoj koaliciji sa Narodnom strankom u Podgorici, Marović je kazao da je za razliku od drugih DPS ostaje za saradnju sa svima u Podgorici. „Posebno sa onima sa kojima imamo iskustvo i koji su spremni da sarađuju sa DPS privrženo zajedničkim dobrima, bez obzira na pojedinačne političke razlike“, zaključio je Marović.

Galerija