Krivokapić prozvao Đukanovića: Opet traži mišljenje Beograda

Krivokapić kazao da je prošlo vrijeme kada se sa strane traži pomoć za formiranje vlasti

53 pregleda0 komentar(a)
21.02.2014. 07:56h

Predsjednik SDP Ranko Krivokapić pozvao je premijera da u Skupštini pokrene pitanje povjerenja Vladi i provjeri ima li podršku parlamentarne većine.

Komentarišući navode predstavnika DPS da se socijaldemokrate u parlamentu ponašaju kao opozicija Vladi, Krivokapić je kazao da postoje ustavni modeli da se ispita snaga Vlade.

"Za to ne treba tražiti odgovor preko Beograda i tamo pokušavati praviti parlamentarnu većinu. Ako želi da vidi da li smo ili nismo Vlada treba da dođe pred parlament i pokrene pitanje svog povjerenja. I tu će dobiti odgovor jeste li ili nije. Izvolite, postavite pitanje povjerenja Vladi pa ćete znati”, kazao je Krivokapić.

Aludirajući na Đukanovićeve pozive srpskim partijama da uđu u Vladu, Krivokapić kazao da je prošlo vrijeme kada se sa strane traži pomoć za formiranje vlasti.

“Mislili smo da je prošlo to vrijeme da bilo đe, pa i u Beograd idemo za mišljenje za pravljenje Vlade ili da tamo objavljujemo većine i moguće koalicione sporazume”.

Krivokapić je izbjegao da odgovori da li je koalicija sa Pozitivnom začetak snage koja će sa vlasti smijeniti DPS, navodeći da Crnoj Gori nedostaje vladavine prava i socijalne pravde.

“Tu postoji previše manjkavosti u radu našeg koalicionog partnera od Termoelektrane Pljevlja, Tare, KAP-a opa do problema sa vladavinom prava na koje EK ukazuje, i želimo da prirodnog partnera kakva je Pozitivna uključimo u ukupni držani potencijal. Ovo je projekat inkluzije i ne isključujemo bilo koga, bez obzira kako su glasali na referendumu”.

Na pitanje da li će državotvorni blok sarađivati sa DPS-om u slučaju da bude odlučujući faktor u formiranju podgoričke vlasti, Krivokapić je rekao da će se sve odluke o savezima donositi konsenzusom. On je istakao da je rano govoriti o postizbornim savezima.

“Kao i 1998. moraćete pitati duge hoće li u pravljenje programa državotvornog bloka. Tada smo na naš program doveli DPS i sada ko hoće sa nama moraće poštovati programske orjentacije. Potencijalnom partneru se mora vjerovati i mora biti nesporan u osnovnim programskim prinicipima”, kazao je Krivokapić.

Predsjednik parlamenta ponovio je da je DPS ključni krivac što izborni zakon nije usvojen, navodeći da je ta partija do samog glasanja najavljivala podršku zakonu. On je kazao da od vladajuće partije očekuje da pokrene inicijativu Kolegijumu za pregovore o izmjeni zakona, i pozvao DF da se vrati u parlament.

“Očekuje od njih pisanu inicijativu. Da objasne zašto su odustali od glasanja u posljednjem trenutku i što predlažu kao nastavak dijaloga. Od Fronta očekujem da se vrati u parlament i zajedno rješavamo pitanja. To je njihova obaveza ”, kazao je Krivokapić, navodeći da nema osnova zahtjev manjina za afirmativnu akciju na lokalnom nivou, jer je takvo rješenje odbačeno prilikom usvajanja izbornog zakona 2011. godine.

“Bošnjaci i Albanci u Podgorici nijesu značajna manjina, kako to precizira Ustav. Opasno je da opštine dijelimo po nacionalnoj osnovi. Ovo je pokušaj da se jeftino dobiju mandati koji mogu odlučivati o vlasti u Podgorici i pomoći DPS-u”.

Galerija