CEMI: Potreban novi koncept uređenja izbornog sistema

“Veliko nepovjerenje među političkim akterima rezultiralo je davanjem prednosti trenutnim političkim interesima"

0 komentar(a)
Vlado Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
18.02.2014. 17:08h

Pitanje povjerenja u izborni proces sistemski je problem za čije je prevazilaženje potreban novi koncept uređenja izbornog sistema i administracije, koji će biti primjenjiv na narednim parlamentarnih izborima u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI). “CEMI izražava žaljenje zbog propuštene šanse da se unaprjeđenjem izbornog zakonodavstva pokuša izgraditi povjerenje građana u izborne procese”, kazali su iz te nevladine organizacije (NVO).

“CEMI izražava žaljenje zbog propuštene šanse da se unaprjeđenjem izbornog zakonodavstva pokuša izgraditi povjerenje građana u izborne procese”
“Proces se mora nastaviti uz značajnije učešće i NVO i međunarodnih institucija, kako bi se po brojnim otvorenim pitanjima pronašla održiva sistemska rješenja koja će biti prihvatljiva većini političkih subjekata”, dodao je Dedović. On smatra da je neophodno razmišljanja usmjeriti na period nakon lokalnih izbora i stvaranje preduslova za uspostavljanje potpuno novog zakonodavnog i institucionalnog okvira u oblasti sprovođenja izbornih procesa u Crnoj Gori. “Problem povjerenja u izborni problem je sistemski problem za čije prevazilaženje je potreban potpuno nov pristup i koncept uređenja izbornog sistema i izborne administracije, koji će biti primjenjiv na narednim parlamentarnih izborima u Crnoj Gori”, zaključio je Dedović.