Poslanici usvojii Zakon o biračkom spisku

Zakon su podržala 43 poslanika, protiv su bila četiri a poslanici Demokratske partije socijalsita (DPS) uzdržani

76 pregleda0 komentar(a)
Skupština, Parlament, Foto: Savo Prelević
17.02.2014. 20:48h

Poslanici crnogorske Skupštine usvojili su Zakon o biračkom spisku, kojim je predviđeno da birački spisak vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova a rok za primjenu tog akta je 1. novembar. Zakon su podržala 43 poslanika, protiv su bila četiri a poslanici Demokratske partije socijalsita (DPS) uzdržani. Predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić, ukazao je da se prvi put uvodi jedinstveni birački spisak, vođen na centralnom nivou čime se, kako smatra, pravi korak naprijed. "Da li će biti dobar već u prvom koraku zavisi od mnogo čega a sistemski pravimo pomak na putu evropskih obaveza", kazao je Krivokapić. Predlagači iz Demokratskog fronta (DF) su tokom rasprave promjenili stav da rok za primjenu zakona umjesto 1. oktobra bude 1. novembar. Danilović je kazao da će, pod uslovom da ne bude izbora do 1. novembra, izaći u susret i produžiti rokovi do 31. decembra.

Danilović je kazao da će, pod uslovom da ne bude izbora do 1. novembra, izaći u susret i produžiti rokovi do 31. decembra
Banović je kazao da bi trebalo uskladiti definiciju da je birački spisak izvedena elektronska zbirka ličnih podataka crnogorskih državljana koji imaju biračko pravo. U ime predlagača zakona, Neven Gošović kazao je da nema razloga da se ne podrži takva formulacija, i pojasnio da je predviđeno da je birački spisak javna isprava koja služi samo za izbore i vodi se po službenoj dužnosti, da je upis u birački spisak uspov za ostvarivanje biračkog prava i da je stalan i redovno se ažurira. Danilović je kazao da je u vezi neusklađenosti rokova, da je bio usamljen glas Gošovića koji je insistirao da taj zakon bude posljednji, kako bi se izbjeglo »da već imamo dva datuma, a dolazi i treći, najvažniji«. On je kazao da bi potom predlagači trebalo da usaglase one koji budu odudarali. "Ja ću u redovnom zasjedanju sa kolegama predložiti izmjene i dopune zakona, jer o kojim god rokovima se radi najkraći rokovi su pola godine, tako da mi u narednih mjesec, ako bude trebalo, ili prvog marta, možemo dva usaglasiti sa trećim, i nadam se da će javnost to znati da cijeni", rekao je Danilović. On je dodao da je već glasovima DPS-a i SDP-a usvojen amandman kojim se vrlo važna nadzorna funkcija DIK-a ukida pravo da prethodno daje mišljenje. "Molim vas, da ne bi došli u situaciju da na ovom zakonu srušimo konzistentnost sistema nego da dođemo do zakona o izboru odbornika i poslanika, da povučete ostatak amandmana, ili će zakon biti potpuno neprimjenjiv", kazao je Danilović. Simović je rekao da nema potrebe da se brine o rušenju pravog sistema, navodeći da je srušen kad je izglasan Zakon o finasiranju političkih partija. Poslanici su danas usvojili i izmjene zakona o ličnoj karti i lokalnoj samoupravi, dok Predlog zakona o crnogorskom državljanstvu nije dobio podršku u načelu i neće ići dalje u proceduru.