Numanović: Crna Gora je primjer kako treba rješavati probleme raseljenih lica

Numanović je istakao da na teritoriji države Crne Gore nije bilo ratnih dešavanja

96 pregleda6 komentar(a)
Suad Numanović, Sajmon Hjuz, Foto: Vlada Crne Gore
17.02.2014. 21:01h

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović sastao se danas sa ministrom za pravdu i građanske slobode Velike Britanije, Sajmonom Hjuzom koji je došao u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, kaže se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Numanović je istakao da na teritoriji države Crne Gore nije bilo ratnih dješavanja, a priliv interno raseljenih i raseljenih lica 1999. godine činio je četvrtinu našeg društva.

"Naša država je primjer dobrog rješavanja ovog pitanja jer su ova lica dobrim djelom izabrala da ostanu u našoj zemlji. Na polju zaštite manjinskih naroda, naša država postiže zavidan rezultat u regionu jer su jedino kod nas manjine bile za nezavisnu Crnu Goru", istakao je Numanović

Tokom susreta Numanović je upoznao Hjuza da Crna Gora predsjedava Dekadom inkluzije Roma 2005/2015., kao i sa aktivnostima koje Ministarstvo sprovodi u cilju integracije Roma i Egipćana u crnogorsko društvo, aktivnostima na polju osnaživanja ekonomskog položaja žena i njihovog većeg učešća u javnom i političkom životu, kao i smanjivanja nasilja nad ženama.

Hjuz je iznio pohvale za Crnu Goru u smislu zaštite i unaprijeđenja ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

"Hjuz je pokazao interesovanje za naš sudski sistem i brzinu rješavanja sudskih sporova, gdje treba intenzivnije raditi na bržem sprovođenju sudskih odluka, a iskazao punu podršku prijemu Crne Gore u EU i NATO integracije i predložio svaku dalju saradnju u praktičnom smislu", navodi se u saopštenju Ministarstva.