Lukšić: NATO samit da prepozna koristi politike otvorenih vrata

Lukšić boravi u zvaničnoj posjeti Rumuniji, gdje je razgovarao sa ministrom vanjskih poslova te zemlje, Titusom Korlaceanom

6 komentar(a)
Lukšić i Korlacean, Foto: Duško Miljanić
17.02.2014. 15:25h

Crna Gora je u potpunosti posvećena reformama u ključnim oblastima za integraciju u Alijansu, poručio je šef diplomatije Igor Lukšić, navodeći da očekuje da će predstojeći NATO samit prepoznati političke i bezbjednosne benefite politike otvorenih vrata za region.

Lukšić boravi u zvaničnoj posjeti Rumuniji, gdje je razgovarao sa ministrom vanjskih poslova te zemlje, Titusom Korlaceanom.

"Lukšić je izrazio zadovoljstvo što je tokom današnje posjete dobio poruke snažne i opipljive podrške Rumunije stavljanju proširenja na agendu NATO samita", saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Lukšić je, kako se navodi, informisao rumunskog kolegu da je Crna Gora u potpunosti posvećena reformama u četiri ključne oblasti za integraciju u NATO.

"U tom smislu, Lukšić je izrazio očekivanje da će predstojeći NATO samit prepoznati političke, bezbjednosne, ekonomske i druge benefite politike otvorenih vrata za region. Lukšić je pozdravio inicijativu Rumunije, sa Turskom i Poljskom da idući samit bude samit proširenja", kaže se u saopštenju.

Korlacean je naveo i da je uvjeren da će Crna Gora nastaviti istom posvećenošću da realizuje obaveze iz evroatlantske integracije i najavio dalju podršku Rumunije, posebno ekspertskom podrškom, transferom znanja i iskustava.

Korlacean je saopštio da će Rumunija nastaviti aktivno i snažno da podržava Crnu Goru na njenom putu ka Evropskoj uniji (EU) i NATO, dodajući da Crna Gora napravila značajan i vidljiv napredak u ispunjavanju obaveza na oba integraciona puta.

"Na planu integracije u EU, vaš progres je potvrđen otvaranjem sedam pregovaračkih poglavlja, a posebno otvaranjem poglavlja 23 i 24 koja predstavljaju temelj ekonomskog i demokratskog razvoja svakog društva", kazao je on.

Korlacean je naveo i da je uvjeren da će Crna Gora nastaviti istom posvećenošću da realizuje obaveze iz evroatlantske integracije i najavio dalju podršku Rumunije, posebno ekspertskom podrškom, transferom znanja i iskustava u cilju izgradnje kapaciteta i postizanja kompatibilnosti sa NATO standardima.

"Sagovornici su ocijenili da dvije države koje imaju tradicionalno dobre političke i bilateralne odnose, na liniji zajedničkih interesa i težnji u okviru regionalne saradnje, evropskih i evroatlantskih integracija u narednom periodu treba da rade na još tješnjem povezivanju i saradnji, čemu će poseban doprinos dati otvaranje prvog diplomatsko-konzularnog predstavništva u Rumuniji", saopšteno je iz Vlade.

Lukšić i Korlacean su, kako se navodi, dogovorili i proširenje saradnje u ovlastima zdravstva, socijalnog osiguranja, nauke i tehnologije, u cilju materijalizacije i konretizacije različitih bilateralnih iicijativa od interesa za građane dvije države.

"Korlacean je još jednom iskazao zahvalnost Vladi i narodu Crne Gore za solidarnost i nesebičnu pomoć tokom teške saobraćajne nesreće koja se prošle godine dogodila u Crnoj Gori, koju, kako je kazao, rumunski narod neće zaboraviti", navodi se u saopštenju.

"Na liniji potpisanog Sporazuma o ekonomskoj saradnji, istakli su potrebu da dvije zemlje ove godine učine iskorake u pravcu jačanja ekonomske saradnje organizovanjem poslovnog foruma", kaže se u saopštenju.

Ministri su danas potpisali Sporazume o saradnji u oblasti obrazovanja i Program saradnje u oblasti kulture kojima se, kako je ocijenio Lukšić, otvaraju nove mogućnosti za građane obje države, posebno mlade, da, razmjenom kreativnih ideja, iskustava i znanja, nastave da grade još čvršće veze između dva prijateljskih naroda.

"Korlacean je još jednom iskazao zahvalnost Vladi i narodu Crne Gore za solidarnost i nesebičnu pomoć tokom teške saobraćajne nesreće koja se prošle godine dogodila u Crnoj Gori, koju, kako je kazao, rumunski narod neće zaboraviti", navodi se u saopštenju.

Lukšić je ranije danas razgovarao sa ministrom za evropske fondove, Eugenom Teodorovicem, o iskustvima Rumunije u pretpristupnom periodu i pripremi za korišćenje strukturnih fondova EU.

"Dogovorena je ekspertska podrška kroz programe Tajeks i Tvining.Na sastanku sa ministrom ekonomije Konstatinom Nicoom, razgovarano je u uspostvljanju tješnje saradnje između dva ministarstva ekonomije, mogućnosti prezentacije energetskih potencijala Crne Gore rumunskim ivestitorima, a sve u kontekstu jačanja ekonomske saradnje", kaže se u saopštenju.