Italija: Leta podnio ostavku, Renci na pragu da ga zamijeni

Leta je bio prirmoran da podnese ostavku pošto je Mateo Renci, lider Demokratske partije, povukao podršku koalicionoj vladi

0 komentar(a)
14.02.2014. 16:36h

Italijanski premijer Enriko Leta danas je podnio ostavku predsjedniku Đorđu Napolitanu koji će se tokom dana i sjutra konsultovati sa političkim liderima o imenovanju njegovog nasljednika, a najozbiljniji kandidat je 39-godišnji lider lijevog centra te stranke Mateo Renci.

Leta (47) je "podnio neopozivu ostavku", saopštilo je italijansko predsjedništvo, a prenosi AFP.

Napolitano će danas otpočeti konsultacije sa političkim liderima o imenovanju novog mandatara, a predsjedništvo navodi da će konsultacije biti zaključene sjutra.

U saopštenju se ističe da će predsjednik Italije brzo djelovati kako bi se pronašlo "efikasno rješenje" za političku krizu i sprovele ekonomske i "hitne" reforme izbornog zakona.

Leta, koji je u srijedu predstavio svoj program reformi za ovu godinu, do juče je odlučno isključivao mogućnost ostavke.

Vladajuća italijanska Demokratska stranka podržala je juče Rencijev poziv za hitno formiranje nove vlade, čime je uskraćeno povjerenje Leti, koji je potom najavio da će danas podnijeti ostavku.

Za predlog Rencija, koji je sada na pragu da postane novi premijer, na jučerašnjem sastanku je glasalo 136 članova rukovodstva Demokratske stranke lijevog centra, a 16 se izjasnilo protiv.

Leta je prije samo 10 mjeseci došao na čelo krhke koalicione vlade sa desnim centrom kao partnerom, u kojoj se borio sa ekonomskom krizom, a Renci ga je često optuživao da je suviše spor u donošenju odluka i da nema hrabrosti da se izbori s ključnim problemima, kao što su troškovi birokratije u Italiji.

"Smjena" Lete i Rencija je nepopularan potez među Italijanima koji su radije za prevremene izbore, kako pokazuju ankete, a u Demokratskoj stranci se pribojavaju da bi to moglo da doprinese jačanju reputacije bivšeg premijera Silvija Berluskonija, navodi AFP.

Mateo Renci

Analitičari kažu da će Renci morati da suzbije šok koji je izazvao time što je izdejstvovao Letin odlazak uprkos ranijem sporazumu između njih dvojice prema kojem je Leta, navodno, trebalo da ostane na funkciji do 2015.

Eksperti, međutim, smatraju da bi mladi, harizmatični i ambicioni Renci mogao brzo da zadobije podršku ukoliko uspije da "progura" važne reforme, a investitori predviđaju da bi njegovo stupanje na dužnost podstaklo reformski proces.

Ukoliko bude imenovan za premijera, Renci, koji je gradonačelnik Firence, bio bi treći neizabrani premijer Italije zaredom, najmlađi premijer u Evropskoj uniji i najmlađi predsjednik italijanske vlade do sada.

Galerija